štvrtok 25. apríla 2013

Pavlova

Tento recept som robila ešte dávno na Veľkú noc, ale tak nejak sa pri všetkom zhone chudák stratil. Je to bomba, ale dobrá, mňamózna a chutná tak si vravím, že škoda sa nepodeliť! Pôvodne som túto tortičku ("ľahkú a vzdušnú ako pohyb známej primabaleríny, podľa ktorej je dezert pomenovaný") ani nemala v pláne robiť, ale na konci som vlastne nemala na výber. Robila som úžasne-úžasný mazanec od Veroniky (my sme doma mazanec ani vianočku nikdy nepiekli, poznám len ich obchodové suché vysušené verzie - omyl! Mazanec je úžasné jedlo. Asi si spravím cez víkend zase Veľkú noc, keď nad tým rozmýšľam...) a tak sa stalo, že mi ostali 4 bielka. Naozaj som nemala chuť ani náladu robiť makrónky a bolo mi ľúto ich vyhodiť. A bola predsa Veľká noc a hostia a sladké a koláče sa vždy zídu... Chápte, v podstate som nemala na výber... musela som piecť... Tak som upiekla Pavlovu. Super ľahká (na výrobu, nie na suroviny :D a super chutná! Vyskúšajte, sladké jazýčky si prídu na svoje.


Recept na tortičku mám z kuchárky Apetit, recept na krém som našla TU.

Potrebujeme:
  • 150 ml bielkov (zo 4 vajec)
  • 220 g jemného krupicového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky bieleho vínneho octu
Na krém:
  • 200 g tmavej čokolády (viac ako 70%)
  • 300 g kryštálový cukor (dala som oveľa menej, asi 100g, aj tak bolo veľa)
  • 4 PL medu
  • 200 ml mlieka (alebo smotanu)
  • 60 g masla


Postup:

Rúru predhrejte na 150 ˚C. Bielky šľahajte elektrickým šľahačom na nízkych otáčkach až sa vám pri vytiahnutí metličiek začnú tvoriť špičky. Postupne prisypávajte cukor a dôkladne zašľahávajte – sneh by mal byť lesklý a bez veľkých bublín. Pridajte škrob a ocot a zľahka prešľahajte. Na plech si pripravte papier na pečenie (tip: predkreslite si naňho ceruzkou kruh, ja som obkreslila menšiu formu na pečenie /18 cm/, ale pozor! Papier otočte pokresleným kruhom nadol, inak sa vám otlačí na bielkovú zmes!). Zmes vytvarujte do tvaru kruhu, rúru stlmte na 120 ˚C, vložte do nej plech s korpusom a pečte asi 80 minút. Keď rúru vypnete, nechajte v nej korpus celkom vychladnúť.
A teraz krém (ten si môžeme pripraviť, kým sa pečie torta alebo kým chladne). V hrnci varíme mlieko a cukor za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Medzitým si nad parou (= čokoládu nalámeme do nerezovej misky, ktorú položíme na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa vody nedotýkala) rozpustíme čokoládu a med. Mlieko (trochu vychladnuté) vlejeme do rozpustenej čokolády a za stáleho miešania necháme na ohni, postupne vypneme. Krém musí mať hustú konzistenciu (ak používate mlieko alebo menej percentnú smotanu je možné, že budete musieť ešte tabličku čokolády pridať).
Keď máme krém hustý a odstavený z ohňa, pridáme maslo a premiešame, kým je hustý a lesklý.
Keď tortička aj krém vychladne, ozdobíme jahodami a prelejeme. Mňam.

13 komentárov:

  1. Ej,ta ta riadne gazdiná:D:D čosiii,brutálne to vyzerá! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ta ja som :D ale len pokiaľ je v tom cukor, na varenie si až tak netrúfam :D

      Odstrániť
  2. Oooo, mazanec se dostal do článku, navíc do toho, ve kterém figuruje Pavlova! :D
    Povedla se ti skvěle, ale já za sebe musím říct, že mi Pavlova přijde lepší na pohled než na chuť, já obecně tady ty bílkový cukroví moc nemusím, přijde mi, že to tak divně křupe :D Ale už je to asi rok, co jsem ji měla naposledy, takže třeba se mi nějak vyvinuly chuťový buňky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, uznávam, že vzdialenejšie koláče resp. dezerty/sladkosti/mňamky by sa už len veľmi ťažko hladali :D
      Ďakujem !! :) Tak to křupanie mne zase nevadí vôbec, navyše ja som na takéto cukrové kómy :D

      Odstrániť
  3. hmmmm, uz sa mi slinky zbiehaju...chladnicka vsak hlasi len 50% surovin, fnuk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je to super vec! Ja Pavlovu poznam od Nigely a kedysi som ju robila vzdy ked mamine ostali bielka...no musim oprasit recept! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anoo, presne, na zvysne bielka , ktore je skoda vyhodit, je to super :) Verziu od Nigely nepoznam, idem pozriem ci su podobne :)

      Odstrániť
  5. mnamky...samé chutky :D

    http://eeverywomen.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vyzerá to strašne chutne mňam :) pokiaľ chceš u mňa prebieha giveaway o náhrdelníky :) budem rada ak sa zapojíš http://fashion-paradis.blogspot.sk/2013/04/giveaway.html#comment-form

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D