Niekto pečie už od konca novembra, niekto si na to vymedzí 23ho decembra a niekto pečie tak priebežne. Ja mám najradšej zlatú strednú priebežnú cestu, sem-tam napiecť jeden druh a mať pokoj. Alebo štyri. Tak ako minulý týždeň, keď sme sa v kuchyni stretli tri a koláčkovalo sa jedna báseň. Pečenie v skupinkách je oveľa väčšia sranda, ak už tento rok nestíhate, nabudúce si určite naplánujte nejaké pečenie s kamoškami alebo rodinou - my sme minulý rok napríklad piekli medovníčky s maminou, sestrou a tetou. Lepšie ako veľké žúry a ešte sa pri tom aj najete (nie, zásadne nevyjedám surové cesto a neochutnávam, prečo?).
Ak sa ešte piecť chystáte, možno vás inšpirujú recepty na tieto mňamky: husárske pusinky, florentínky a harlekýnske guličky.
Piecť vo väčšej skupine vám dáva nielen možnosť sa naučiť niečo nové, možno sa aj ulejete od neobľúbenej činnosti - neznášate mastenie plechu, miešanie bielkov do snehu, umývanie riadu, ochutnávanie? Skupinové pečenie vás môže uchrániť od týchto aktivít. A teraz už naše recepty (zľava na foto):
Florentínky
cca 60 ks
Potrebujeme:
- 50 g masla
- 125 ml šľahačky
- 50 g + 50 g kandizovaná pomarančová a citrónová kôra
- 100 g mandlových lupienkov
- 125 g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1/4 čajovej lyžičky škorice
- 65 g múky
- 100 g čokolády (na namáčanie)
Postup:
Maslo necháme roztopiť, prilejeme smotanu, povaríme. Pridáme pomarančovú a citrónovú kôru, mandle, cukor, vanilkový cukor, škoricu a múku a spolu povaríme. Z masy vytvarujeme malé kôpky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 10 minút. Necháme vychladnúť a spodnú stranu (hladkú, položenú na plechu) namáčame do roztopenej čokolády.
cca 130 ks
Potrebujeme:
- 4 žĺtky
- 280 g masla
- 140 g cukru
- 480 g hladkej múky
- džem na napĺňanie
- roztopená čokoláda na ozdobenie
Zo surovín vypracujeme cesto z ktorého vytvarujeme malé guličky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a koncom varešky do nich urobíme dierku. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 7 minút.
Harlekýnske guličky
Brusnice si posekajte nadrobno, všetky suroviny spolu zmiešajte a vytvarujte do malých guličiek. Ozdobte roztopenou čokoládou.
Do dierok vychladnutých pusiniek dávame džem (my sme mali skvelú vychytávku, injekčnú striekačku, to by ste neverili, aká praktická vec to je) a nakoniec ozdobíme roztopenou čokoládou.
Potrebujeme:
- kandizované ovocie / napr. brusnice/
- marcipán
- mandľové hobliny
- amaretto
- čokoládu na ozdobenie
Postup:
Aj ja sa snažím piecť nejak priebežne, ale... Niektoré veci sú u nás proste do dňa fuč :D
OdpovedaťOdstrániťNoooooo, tie Nugátovo-marcipánové bonbóniky asi musím vyskúšať! Dôvod, prečo nutne potrebujem kúpiť ďalšie roztomilé papierové košíčky ;)
Áno to poznám, u nás to niekedy tiež podozrivo mizne :D
OdstrániťSmelo do toho !!! :))
Tento rok som zatiaľ napiekla len medovníky s tým, že stačia. Ale ako na to pozerám... Asi bude na zozname ešte niečo ďalšie :)
OdpovedaťOdstrániťNeokúňaj sa a inšpiruj sa ;)
OdstrániťNugátovo-marcipánové bonbóny vyzerajú skvostne! A vidím, že ty si aj počas pečenia ozdobená :)
OdpovedaťOdstrániťTak ale jakoš, musí byť :D teda ja ozdobená :))
OdstrániťKeby si sa odo mňa v jednom kuse neodľubovala,tak ťa chcem za ženu! Takto o tom len zvažujem :D
OdpovedaťOdstrániťSi neskutočná! Ja som niektoré z tých ingrediencií ešte ani nevidela :D Ale "hobliny" ma bavia :D
Ja sa neodľubujem ! Ešte to tak ! :D Daj mi ešte šancu :D
OdstrániťHaha, ďakujem, ale skromne priznávam, že ja som sa k týmto receptom len "priženila", ja som len robila, čo mi nakázali.. A ochutnávala :D