štvrtok 19. decembra 2013

Husárske pusinky, florentínky a harlekýnske guličky alebo vianočných koláčikov nikdy nie je dosť

Niekto pečie už od konca novembra, niekto si na to vymedzí 23ho decembra a niekto pečie tak priebežne. Ja mám najradšej zlatú strednú priebežnú cestu, sem-tam napiecť jeden druh a mať pokoj. Alebo štyri. Tak ako minulý týždeň, keď sme sa v kuchyni stretli tri a koláčkovalo sa jedna báseň. Pečenie v skupinkách je oveľa väčšia sranda, ak už tento rok nestíhate, nabudúce si určite naplánujte nejaké pečenie s kamoškami alebo rodinou - my sme minulý rok napríklad piekli medovníčky s maminou, sestrou a tetou. Lepšie ako veľké žúry a ešte sa pri tom aj najete (nie, zásadne nevyjedám surové cesto a neochutnávam, prečo?).
Ak sa ešte piecť chystáte, možno vás inšpirujú recepty na tieto mňamky: husárske pusinky, florentínky a harlekýnske guličky.


Piecť vo väčšej skupine vám dáva nielen možnosť sa naučiť niečo nové, možno sa aj ulejete od neobľúbenej činnosti - neznášate mastenie plechu, miešanie bielkov do snehu, umývanie riadu, ochutnávanie? Skupinové pečenie vás môže uchrániť od týchto aktivít. A teraz už naše recepty (zľava na foto):

Florentínky
cca 60 ks

Potrebujeme:

  • 50 g masla
  • 125 ml šľahačky
  • 50 g + 50 g kandizovaná pomarančová a citrónová kôra
  • 100 g mandlových lupienkov
  • 125 g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky škorice
  • 65 g múky
  • 100 g čokolády (na namáčanie)

Postup:

Maslo necháme roztopiť, prilejeme smotanu, povaríme. Pridáme pomarančovú a citrónovú kôru, mandle, cukor, vanilkový cukor, škoricu a múku a spolu povaríme. Z masy vytvarujeme malé kôpky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 10 minút. Necháme vychladnúť a spodnú stranu (hladkú, položenú na plechu) namáčame do roztopenej čokolády.



Husárske pusinky
cca 130 ks

Potrebujeme:

  • 4 žĺtky
  • 280 g masla
  • 140 g cukru
  • 480 g hladkej múky
  • džem na napĺňanie
  • roztopená čokoláda na ozdobenie
Postup:

Zo surovín vypracujeme cesto z ktorého vytvarujeme malé guličky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a koncom varešky do nich urobíme dierku. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 7 minút. 
Do dierok vychladnutých pusiniek dávame džem (my sme mali skvelú vychytávku, injekčnú striekačku, to by ste neverili, aká praktická vec to je) a nakoniec ozdobíme roztopenou čokoládou.



Harlekýnske guličky

Potrebujeme:

  • kandizované ovocie / napr. brusnice/
  • marcipán
  • mandľové hobliny
  • amaretto
  • čokoládu na ozdobenie

Postup:

Brusnice si posekajte nadrobno, všetky suroviny spolu zmiešajte a vytvarujte do malých guličiek. Ozdobte roztopenou čokoládou.


8 komentárov:

  1. Aj ja sa snažím piecť nejak priebežne, ale... Niektoré veci sú u nás proste do dňa fuč :D
    Noooooo, tie Nugátovo-marcipánové bonbóniky asi musím vyskúšať! Dôvod, prečo nutne potrebujem kúpiť ďalšie roztomilé papierové košíčky ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno to poznám, u nás to niekedy tiež podozrivo mizne :D
      Smelo do toho !!! :))

      Odstrániť
  2. Tento rok som zatiaľ napiekla len medovníky s tým, že stačia. Ale ako na to pozerám... Asi bude na zozname ešte niečo ďalšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nugátovo-marcipánové bonbóny vyzerajú skvostne! A vidím, že ty si aj počas pečenia ozdobená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ale jakoš, musí byť :D teda ja ozdobená :))

      Odstrániť
  4. Keby si sa odo mňa v jednom kuse neodľubovala,tak ťa chcem za ženu! Takto o tom len zvažujem :D
    Si neskutočná! Ja som niektoré z tých ingrediencií ešte ani nevidela :D Ale "hobliny" ma bavia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa neodľubujem ! Ešte to tak ! :D Daj mi ešte šancu :D
      Haha, ďakujem, ale skromne priznávam, že ja som sa k týmto receptom len "priženila", ja som len robila, čo mi nakázali.. A ochutnávala :D

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D