pondelok 19. novembra 2012

Bábovka - muffin

Ešte ani nezaschol atrament na príspevku, v ktorom som sa chválila, že vyskúšam nový plech na muffiny a muffinky už chladli na tanieri. Keďže ale muffinový plech vyzerá ako malé bábovky, povedala som si - a prečo namiesto malých kúskov neupiecť jednu veľkú bábovku? A tak sa aj stalo (pečenie ma skrátka, upokojujej. Do štátnic ešte veľa receptov čakajte).
Výsledok vznikol skombinovaním niekoľkých receptov z mojej knižky 1 cesto, 100 mafinov s momentálnym vnuknutím, fantáziou a obsahom špajzy. Takže je to vlastne jeden veľký muffin vo forme na bábovku. Asi prvýkrát som piekla "od oka" a ako som chcela (vždy potrebujem presné miery) a veľmi odporúčam práve takýto postup. Nikdy neviete, čo vás čaká a výsledok preto nemôže sklamať! Dobrú chuť :)



Potrebujeme (alebo čo som použila ja):

  • 1 hrnček špaldovej múky + 1 hrnček hladkej pšeničnej múky (hrnček používam 200ml)
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • trocha soli
  • 1/2 až 1 hrnček hnedého cukru + 1 vanilkový cukor
  • 2 väčšie vajíčka
  • 1 biely jogurt + trocha mlieka (tak aby vám to akurát hrnček zaplnilo)
  • 6 PL slnečnicového oleja
  • maliny (ja som mala mrazené, domáce a dávala som "od oka", inak by som asi odporúčala tak 1 1/2 hrnčeka, mojich bolo trochu priveľa - aj keď malín nikdy nie je priveľa)
  • 1 biela čokoláda (100g)
  • kakao
Postup:

Zmiešame spolu múku, kypriaci prášok a soľ, primiešame cukor. Na drobno pokrájame bielu čokoládu a vmiešame ju do zmesi. V ďalšej miske zľahka vyšľaháme vajíčka, prilejeme jogurtovo-mliekový hrnček a olej. V strede suchých surovín spravíme jamku, vlejeme tekuté suroviny a pridáme maliny, všetko spolu opatrne premiešame. Nemiešame zbytočne, stačí zľahka aby sa suroviny spojili.
Cesto rozdelíme do dvoch misiek, do jednej primiešame kakao. 
Svetlé cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pomaly vlievame tmavé cesto. Budeme mať peknú, mramorovú bábovku fešandu.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Odporúčam piecť cca 45-60 minút, každý podľa svojej rúry (pomôžte si špajdlou).

Podávame s kafíčkom a dobrým časopisom.


O krásnom Frankie časopise čakajte príspevok v najbližšej dobe... zatiaľ vám iba poviem, že má nádhernú vyšívanú obálku, skvelé články, aké mi v slovenských časopisoch chýbajú a tie fotky...

11 komentárov:

  1. Já se snad kvůli tobě dokopu jít do té kuchyně a začít konečně péct, protože se mi to líbí. V životě jsem však nevařila, nepekla, ale právě muffinami chci začít.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :DD Moja kamarátka Dominika, ktorá so mnou 4 mesiace bývala, by ti vedela najlepšie povedať, že keď som sa JA naučila pripraviť v kuchyni niečo, čo sa dá zjesť, dokáže to každý :))
      A inak s muffinmi som začínala aj ja, budem držať palce ;) je to ešte ľahšie, ako to vyzerá :))

      Odstrániť
  2. woohoo, už si správna žienka domáca, varíš od ruky! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak tento tvoj blog ma dostal a ten header :) bingo :)
    Purpurová Lastovička

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veru! Už som súca na vydaj!! :D :D (alebo vlastnú kuchyňu :D

    Ďakujem Zuska :)) som rada, že sa páči :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ten časopis vyzerá úžasne a maxi muffin tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jů, tak už máš časopis doma?! To byla rychlost! Jsem hrozně zvědavá na všechno, co je uvnitř. A teď rychle letím do Mlsného košíčku v kuchyni (bude v něm ale maximálně tatranka), protože jsem dostala chuť na něco šmakovního sladkýho ;-).
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujeem, ste zlaté :))
    Vivi, juu časopis už je doma a vieš ako rýchlo? LEn som ešte nemala čas poriadne si k nemu sadnúť :( ale po prvom prelistovaní vyzerá krásne ! Určite ho vychválim aj na blogu (mňam. tatranka! jedna z mojich najobľúbenejších sladkostíii :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. hmm vyzerá to fakt skvelo :) hoci ja radšej dávam prednosť menším muffinkom, keďže veľká bábovka mi príde taká suchá, i keď možno je to len zlým receptom

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D