sobota 12. januára 2013

yummyfoodtosaygoodbyeto2012partII

V predchádzajúcom príspevku som vás zoznámila s jednoduchšou časťou nášho silvestrovského menu. Dnes sa pozrieme na zúbok receptom, ktoré mi dali pekne zabrať. Pečenie ma naozaj baví a keďže v poslednej dobe pečiem naozaj často, mám chuť skúšať recepty, ktoré pozostávajú z dlhého zoznamu ingrediencií alebo aspoň na pohľad vyzerajú, že si vyžiadali trochu práce.

Ako napríklad báječne báječný jablkový koláč. A sladučké cookies s pestrofarebnou polevou (viete, Bashaland. My sa farieb nebojíme. Čím viac farieb, tým lepšie.)


Tak pekne po poriadku - predstavujem vám Mandľový koláč s jablkami a javorovým sirupom (podľa receptu v časopise Apetit).

Kým začneme:

  • keď v Apetite k receptu napíšu "snadné" - nie je to tak! Opäť som si to raz overila ! "Velmi snadné" sú fajn. "Snadné" nie sú snadné!
  • príprava tohto koláča vraj trvá 30 minút. Buď som ja pomalá alebo si vyhraďte ešte polhodinku k tomu.
  • pripravte si najväčšiu formu, akú doma nájdete. Inak sa vám stane, že formu spokojne vymažete maslom, vystlete papierom na pečenie a keď do nej vlejete cesto, zistíte, že vám druhá polovica zostala v mise. A pripravte sa na to, že táto torta je NAOZAJ ťažká. Odporúčam dvíhať, prenášať a vkladať do rúry len po výdatných raňajkách.
  • v koláčiku nie je múka, pripravte sa preto na to, že nebude vôbec držať tvar po rozkrojení (no a čo, aj tak je taký dobrý, že sa ani nenazdáte a zjete ho :)
  • môj vyzerá presne ako na obrázku v časopise. Taká som na seba hrdá, že som to musela niekde spomenúť :)

Potrebujeme:

Na korpus
  • asi 3 pevné jablká
  • 30g masla (+ na vymazanie formy)
  • 280g trstinového cukru
  • 2 klinčeky
  • 75g opláchnutých hrozienok
  • 260g mletých lúpaných mandlí
  • 220g celých lúpaných mandlí
  • 2 a pol lyžičky mletého zázvoru
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 vajíčka
  • 145ml javorového sirupu
Na vrchnú vrstvu
  • 2 sladké jablká (olúpané, zbavené jadierok) + citrónová šťava na pokvapkanie
  • 50g nelúpaných mandlí nasekaných na hrubo (moje boli lúpané)
  • 50g rozpusteného masla
  • 50g trstinového cukru
Postup:

Jablká na korpus ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na osminky. Na miernom plameni rozpustite maslo (na veľkej panvici. inak dopadnete ako ja, jablká budú utekať z miesta činu), pridajte jablká (ideálne, aby sa vám zmestili na jednu vrstvu), vsypte 50g trstinového cukru, klinčeky a premiešajte. Za občasného miešania ohrievajte asi 5-7 minút pokiaľ jablká nezačnú chytať zlatistú farbu. Vylovte klinčeky (inak ich váš drahý nájde v koláči a nechtiac rozkúše), pridajte hrozienka a zahrievajte ešte cca minútu aby zmäkli. Vypnite a nechajte vychladnúť.

Rúru predhrejte na 160°C. Tortovú formu (vysokú !! priemer cca 26 cm) vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. V mixéri nahrubo rozmixujte mandle a zmiešajte ich s mletými mandlami, zázvorom a kypriacim práškom. Zvlášť šľahačom vyšľahajte vajíčka, 230g cukru a javorový sirup do peny. Pridajte mandlovú zmes (z mixéru) a jablčnú hmotu (z panvice) a zľahka spolu premiešajte. Preneste do pripravenej formy.

Na vrchnú vrstvu nakrájajte jablká na tenké plátky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou a pekne naaranžujte na cesto do kruhov. Posypte mandlami, pokvapkajte maslom a pocukrujte. Pečte 60-75 minút.
Po vychladnutí môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou.


A poslednou mňamkou boli Cukrové sušienky. Samozrejme, tematicky dozdobené.


Bolo to moje prvé zdobenie. Na koniec, keď sa mi konečne začalo dariť a pochopila som, ako na zdobenie, som použila modrú polevu. To je dôvod, prečo sú všetky čísla a menšie ozdoby tejto farby.
Okrem pohárikov a šampusových fliaš, ktoré som si nakreslila na kartón a vystrihla, som použila klasické vykrajovačky. Inšpirovala som sa všade na internete - neverili by ste, koľko dizajnov new year's eve cookies google ukrýva...

Keďže som pri celom pečení postupovala podľa Cataliny a jej príspevku, rozhodla som sa, že vám recept neprepíšem, ale pekne vás pošlem na jej blog :) Dala si s príspevkom, fotkami aj vypísaným postupom záležať a je naozaj krásny a keďže ja som nič nepridala, iba podľa neho postupovala, príde mi nefér ho sem celý skopírovať. Len sa pozrite,  nájdete tam aj rôzne tipy ako na cookies - TU :)


Keby ste sa rozhodli ktorýkoľvek recept vyskúšať, pochváľte sa, budem sa tešiť :)

Želám vám krásny víkend a sebe želám, aby môj budúci týždeň nebol taký šialene šialený ako tento a ja  som sa stihla aj na chvíľu zastaviť (aj na blogu ! hlavne!)


7 komentárov:

  1. Mňam, mňam! Koláč by som určite rada ochutnala, ale tie cookies... Tie by som neochutnala, ale priam zožrala. Obdivujem, že si si s tým dala toľkú prácu, na to by som nemala nervy, aj keď rada zdobím. Cookies sú strašne pekné, inak aj toto je celkom dobrá stránka s receptami: http://devceuplotny.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D:D že priam zožrala, super si :D no..už keď som sa do toho pustila som si aj trochu nadávala (lebo mi to najprv vôbec nešlo) ale povedala som si, že keď už som začala, aj to dokončím :)
      super, ďakujem za tip, hneď sa na ňu pozriem :)

      Odstrániť
  2. Ten koláč by som si dala práve v tomto okamihu,mňam :) A cookies krásne, škoda zjesť, zavrieť do vzduchotesnej nádoby a budúci Silvester znova vytiahnuť na dekoráciu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Noo, vieš aký bol dobrý, mňam. Aspoň stál za tú námahu čo mi spôsobil v kuchyni :D
      aj som si hovorila, či nejaký neodložiť..ale keďže mi tak chutili, povedala som si kašlať na to :D

      Odstrániť
  3. mňamky :P

    http://ilovesimplyfashion.blogspot.sk/2012_11_01_archive.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tie cookies teda vyzerá riadne chutne! a to že sa v bashalande nebojíte farieb nám písať ani nemusíš predsa :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bashinko, říká se, že se "jí i očima" a u tebe to platí dvojnásob (teda stonásob). Tvoje dobroty hýří barvama (vsadím se, že i spoustou chutí a vůní) a já myslím jen na jediné...pořádně se nadlábnout. ;-)
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D