pondelok 17. septembra 2012

Volám sa Oliver Tate (Submarine)

Follow my blog with Bloglovin
Richard Ayoade, Londýnčan nórsko-nigérijského pôvodu, je tým, ktorí ho poznajú, známy ako Maurice Moss z IT Crowd-u:

zdroj

Richard Ayoade najnovšie (no dobre, v roku 2010, ale kým niektoré veci prídu na Slovensko, proste to trvá) vyzerá takto:
zdroj
Film "Volám sa Oliver Tate" (doslovne preložený z anglického originálu Submarine) je jeho debut nakrútený podľa románu, ktorý napísal Joe Dunthorne. O hudbičku sa postaral Alex Turner (Arctic Monkeys) a film, okrem toho, že bol nominovaný na cenu BAFTA, si vyslúžil prirovnania ako "britská Amelia z Montmartru" a sám Richard bol údajne označený ako "európsky Wes Anderson" (alebo z filmu minimálne cítiť jeho vplyv). 

Toľko k povinným údajom, ktoré som si nevedela odpustiť a teraz k filmu samotnému. Hlavným hrdinom je 15 ročný chlapec z Wales-u, ktorý rieši dva veľké životné problémy: ako prísť o panictvo a ako zachrániť manželstvo rodičov. Celý film má nádherne suchý britský humor, ktorý ja osobne milujem, ale ktorý príde vtipný asi iba mne a britom. Dej sa odohráva v 80-tych rokoch a je plný bizarných, vykreslených postáv, ktoré máte chuť objať (no napríklad morský biológ ktorý trpí depresiou a luhuje si citrón, keby nemal tú mastnú bradu, určite mu bez váhania venujete objatie). Alebo fešanda s ekzémom, ktorá je rovnako ako Oliver samotárka a ktorá rovnako ako Oliver podpáli čo vidí. Alebo vlasato-bradato-hipisácko-disco susedský pár (ona bradatá nie je), ktorí žijú z toho, že propagujú moc svetla. 
Celý film je tak milo-bizarne iný a britsky vtipný, hovorí o jednom dospievaní a jeho problémoch, ale tak nejak citlivejšie a uveriteľnejšie a drsnejšie ako podivné americké teenage komédie.

(Oliverov odkaz drahým americkým divákom : My Dear Americans, The film you are about to see is a biopic of my life. The events take place, not so long ago, in a proud land called Wales. Wales is next to England, a country you pretend to treat as an equal. My homeland has produced Catherine Zeta-Jones, Tom Jones and some other people. You have not yet invaded my country and for this I thank you. Submarine is an important film. Watch it with respect. Fond regards from your protagonist, Oliver Tate. /zdroj/)

Moja obľúbená scéna je hneď na začiatku, keď si outsider Oliver predstavuje reakcie spolužiakov (a v podstate celej školy, Walesu a divákov televízie), ktoré by vyvolala jeho smrť. Vravím. Bizarné, citlivé a drsné. Ale zhliadnuť sa oplatí, hlavne ak máte radi britské filmy.

I suppose it won't matter when I'm 38 but...

zdroj
zdroj
zdroj

3 komentáre:

  1. máš úžasný blog! bola by som veľmi rada, keď by si prišla na môj blog a zanechala nejaký komentár, pred troma dňami som začala.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, pozývam ťa k sebe na giveaway. Budem rada, ak sa zapojíš :)

    http://dietmountainsdew.blogspot.sk/2012/09/prva-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem kočky, skontrolujem aj jedno aj druhé :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D