Poviem vám to takto. Život je boj, ale kto nebojuje, nemá buchty. Určite to poznáte - ak dostanete chuť na kyslú uhorku (čo sa vám stáva tak raz za tri roky) bude to presne tri minúty po tom, čo zavreli všetky obchody a nastal týždeň sviatkovania, keď nekúpite ani chlieb a mlieko, nieto ešte kyslú uhorku. A čím viac sa nedá, tým viac chcete. Alebo chcete piecť, akútne hneď a musíte a chýba vám klinček, životne dôležitá prísada, prídete na to presne tri minúty po tom, čo zavreli všetky... no veď viete. Alebo môj, aktuálny prípad. Minulý týždeň som dostala neopísateľnú chuť na klasické buchty. Obyčajné, kysnuté, lekvárové buchty. Buchty, ktoré som nejedla asi tak 13 rokov plus mínus, v Dánsku kde, povedzme si úprimne, kysnuté buchty nezapĺňajú popredné poličky v pekárňach. Po asi troch dňoch stále viac a viac intenzívnych predstáv o skvelých, chutných, mňamóznych buchtách som otvorila kuchárku, našla recept na najlepšie kysnuté buchty a šla do obchodu. Jasným znamením osudu bolo, že som asi tri týždne dozadu kúpila pekáč, takže hviezdy mi boli naklonené. V podstate. Nebyť môjho obľúbeného obchodu. Môj obľúbený obchod by som tak familiárne nazvala arabsko-indický, lebo všetci predavači pôsobia takto zahranične, dostanete tam lavash placky a na niektorých výrobkoch sú názvy po turecky. Prelepené dánskymi vysvetlivkami. Milú Bašu to ale neodradilo, kúpila nejakú múku (dodnes neviem akú), nejaké droždie, džem, ktorý sa roztekal na všetky strany a mal príchuť neznámeho ovocia a cukor o ktorom bola až do otvorenia presvedčená, že bude práškový. Práškový nebol, ja síce cukrové poprašky rada nemám, ale niekedy zachránia vizuálnu stránku buchty. Teraz nezachránili, tak vám moje buchty ponúkam nahé a odhalené. Boli skvelé, ale verím, že s iným droždím a múkou by boli ešte lepšie. Recept mám z mojej Apetit kuchárky, nájdete aj TU, plnku som neskúšala, ja som tam len cpala každý lekvár, ktorý sa v našej kuchyni našiel (ehm, samozrejme, nemáme tu štyri lekváry...).
Celú situáciu mi sťažoval aj extrémne malý kuchynský priestor, absencia dosky, valčeka a miesta. Ale hladná Baša si vždy poradí.
Originál recept nájdete TU, ja som ho trošku zjednodušila, keďže niektoré veci sa v mojej skromnej dánskej kuchynke nenachádzajú.
Potrebujeme:
- 20g droždia
- 200-300 ml mlieka
- 50g krupicového cukru
- 500g múky
- soľ
- 60g rozpusteného masla + dalších cca 50g rozpusteného masla na potretie
- 1 žĺtok
- lekvár na náplň
Postup:
Do asi 100 ml vlažného (nie horúceho!) mlieka rozdrobte droždie a pridajte lyžičku cukru. Premiešajte, počkajte až sa objavia bublinky a spraví sa kvások. Do misy presejte múku, pridajte štipku soli, zvyšok cukor, žĺtok, roztopené a už vychladnuté maslo a kvások. Postupne pridávajte zvyšné mlieko a miešajte (rukami alebo drevenou vareškou), kým vypracujete cesto. Poprašte múkou, prikryte utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť. Moje buchty sú iba lekvárové, ale ak máte chuť na tip na makové buchty, skontrolujte v pôvodnom odkaze recept na mňamóznu plnku.
Keď nám cesto vykyslo, rozvaľkajte ho na približne centimeter hrubý plát a nakrájajte na rovnaké štvorce (edit: ak ste na tom ako ja, tak vám radšej nepoviem, akými primitívnymi technikami som pracovala a vy choďte pekne podľa postupu :D. Na každý štvorček dajte trochu lekváru a vytvarujte buchty, spoje poriadne pritlačte, aby sa v rúre neroztvorili. V rozohriatom masle buchty zo všetkých strán omočte a ukladajte vedľa seba do rady na pekáč.
Rúru si predhrejte na 200 °C. Keď máte všetky buchty pripravené, nechajte ich v pekáči ešte 15 minút odpočívať a kysnúť a až potom vložte do rúry. Po 10 minútach znížte teplotu o 20 °C a buchty dopekajte ďalších 10 až 15 minút.
Ah, to je celé také... CHUTNÉ!! A aj keby tie buchtičky nechutili dokonalo mňamózne (čo neverím, Bambiho spokojný výraz prináša jasný dôkaz o lahodnosti), dochutí ich sladká chuť tohto článku Bashalandovského:-). Cukrové poprašky nie sú ani môj favorit, ale - presne ako múdro uvádzaš - vizuál buchtám a koláčikom vedia dodať;-). A čo je pekné, to je aj chutné. Či ako to bolo? "Aspoň je to ružové, keď už je to škaredé." ? :D
OdpovedaťOdstrániťUdelujem ti Řád růžové vařečky! :-*
Presne tak, s Bambim sme sa o buchty poctivo pobili :D Ďakujem, vařečku s radosťou prijímam, budem ju opatrovať ako oko v hlave ako buchtu v brušku :D :-*
OdstrániťHmm, hneď by som si dala !!
OdpovedaťOdstrániťSom novým sledovateľom :)
Dáme si vzájomné sledovanie ? :) COLORFUL THOUGHTS
:) Buchta z času na čas nikdy neuškodí :))
OdstrániťTaketo kysnute buchty patria medzi moje najoblubenejsie, veru by som si aj hned dala z nich. :)
OdpovedaťOdstrániťJa skôr naopak, musím mať na ne chuť, ale keď mám chuť, jedla by som ich na kilá! :D
OdstrániťLovely post! this looks delicious and easy to make! Thanks for sharing dear. Have a great weekend!
OdpovedaťOdstrániťnoradulce.blogspot.com
Thank you, it was yummy, great weekend or the rest of it to you as well :)
OdstrániťHned bych se zakousla. :)
OdpovedaťOdstrániťBaši, tento Tvoj humor milujem, aj buchty milujem...aaaach, asi to preskocilo na mna a budem teraz snivat o buchtach, kym na nejake nenatrafim alebo si ich sama nespravim :)
OdpovedaťOdstrániť:D och nie , snívanie o buchtách je utrpenie, viem o čom hovorím, prešla som si tým :D
Odstrániťdala bych si! :)
OdpovedaťOdstrániťa ten podnos je perfektní, stejně tak i hrníček (jo, taky ho mám:D)
Nemůžu se dočkat nového článku, zmíněném na facebooku. :D
OdpovedaťOdstrániťJsi pašák. Každopádně trochu off topic, ale já prostě miluju vaše slovo lektvár. Vždycky musím chvíli přemýšlet, jestli nečtu nějaký recept od Snapeovy vnučky, nebo tak :D
OdpovedaťOdstrániťJaj, hned bych si zobla. Nezbývá než vzít do ruky vařečku a zkusit takovou dobrotu sama ukuchtit. A vidím kolouška od Vivi ;-))).
OdpovedaťOdstrániťMěj se krásně, Bashinko. Tvá Viv