Keďže stále si byvákujem na internáte, nemám veľa miesta pripraviť iný príspevok ako jeden zo zimných zásob. (Mám sa inak výborne, už sme si zvykli, že sa troška tlačíme a niekedy viac ako inokedy, keďže každý večer sa za nami aspoň na hodinu zastaví náš tretí budúci spolubývajúci, ktorý má asi dva metre, takže okrem nás troch sú v miestnosti štyri kufre, jedna cestovná taška, rozložený matrac a kilo pomarančov, ale je nám veselo. Akurát som bola dnes už tretíkrát dokupovať ponožky, keďže dátum odchodu je stále pomerne neistý, kúpila som si pre istotu sedem párov.)
Takže vzhľadom k okolnostiam to dnes bude recept, ale keďže ja som Baša a som vždy tak trocha niekde inde, tak vám v tento zmrznutý januárový deň ponúkam recept na rebarborovo-jahodový koláč so snehovou perinkou. Lebo však kedy inokedy.
Verte či nie, ale tento koláčik sme doma robili naozaj počas vianočných sviatkov. Došlo k tomu tak, že som pri svojom tradičnom vianočnom plienení špajze natrafila na zaváranú rebarboru a spomenula si na mrazené jahody, ktoré mi babka nabalila týždeň predtým. Ľahké, mňamózne, hurá do pečenia ! Recept som našla TU.
Potrebujeme:
Cesto:
- 140 g studeného masla
- 280 g špaldovej múky
- 2 žĺtky
- 75 g cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónovej kôry
Náplň:
- 250 g jahôd (mali by byť nakrájané na štvrtiny alebo polovicu, ale moje boli menšie, šli vcelku)
- 1 konzerva rebarbory ALEBO 3 stonky rebarbory (olúpané a nakrájané na menšie kúsky)
- 150 g cukru
- 2 lyžice zemiakového škrobu
- 1 rozšľahané vajíčko
- 1 lyžička citrónovej kôry + 1 lyžica citrónovej šťavy
Perinka:
- 4 bielka
- 150 g práškového cukru
- štipka soli
Postup:
Z ingrediencií na cesto si rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky odpočívať približne na pol hodinu. Kým cesto chladne, môžete si pripraviť všetky prísady na koláčovú náplň - jednoducho ich spolu zmiešajte. Množstvo cukru je orientačné, opísané z pôvodného receptu, pricukrite ako máte radi, mne sa marí, že som dala asi 90 g.
Trúbu si predhrejte na 180 °C. Formu si vymažte maslom a vysypte múkou a pekne do nej vycapkajte vaše vychladnuté cesto, snažte sa, aby bolo čo najrovnomernejšie.
Koláč naplňte jahodovo-rebarborovou plnkou a dajte piecť na približne 30 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť. Medzitým si pripravte sneh, vyšľahajte všetky bielka so štipkou soli a do tuhého snehu pridávajte cukor (opäť množstvo orientačné, my sme dali asi 3-4 lyžice).
Keď koláč vyberiete z trúby, pekne naň navrstvite sneh - ide to aj veľkou lyžicou - a pekne ho urovnajte, aby boli všade pekné kopčeky.
Koláč vložte naspäť do trúby na približne 10 minút, kým špičky snehu nezačnú zlatnúť. Potom trúbu vypnete a koláč v nej nechajte ešte 30 minút, snehová perinka pekne zozlatne a trošku vyschne. Hotovo! Dobrú chuť!
krasavec (y)
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-*
Odstrániťmm, tak tento je presne podľa mojej chuti, my robíme podobný s jablkami, určite vyskúšam na zmenu :)
OdpovedaťOdstrániťOoo a iba jablká alebo jablká s niektorým z týchto ovocí? Podeľ sa :))
OdstrániťVďaka za recept. Rada skúšam nové veci a ešte radšej pečiem (samozrejme ak je čas hihi). Vyzerá to proste mňamkovo!! :)
OdpovedaťOdstrániťGold Phoenix
Bol mňamózny, keď budeš mať čas určite vyskúšaj :)
Odstrániťrebarboru mam velmi rada, takze kolac musi byt superchutny :) ale je mi luto, ze sa stale nevyriesilo tvoje byvanie. aj ked kupovanie ponoziek je jedna z mojich oblubenych cinnosti (podobne ako odlepovanie a nalepovanie samolepiek a pitie bananovych milkshakov :)) je fajn, ze znies stale pozitivne. aj ked ste s sardinkovom mode :) niektori ludia by uz "vysilovali" :)
OdpovedaťOdstrániťanoo bol presne taký ! :)) ooo! aké parádne obľúbené činnosti ! ponožky rada kupujem aj ja, ale radšej z dôvodu, že nájdem nejaké s infantilným vzorom ako že nemám čo na seba :D ano, snažím sa, priznám sa, viac som vyšilovala doma ako keď som tu :) ale už byt máme, len sa tam ešte nemôžme nasťahovať :) len som to nechcela spomenúť skôr aby som to nezakríkla, kým to nebude stopercentné ;))
Odstrániť