utorok 10. februára 2015

Medový cheesecake s javorovým sirupom

Určite poznáte blog Dulce de Leche a kto pozná vie aj to, že sladké recepty z tohto blogu môžete najnovšie vlastniť aj v knižnej podobe. Keďže Baša neskutočne nenormálne poslúchala, jeden takýto krásny knižný darček dostala. A keďže som bola po dlhých mesiacoch absencie konečne v spoločnosti výbornej priateľky (rúry), spolu sme si sadli, knižku prelistovali a venovali sa tomu, čo robíme spolu najradšej - napiekli sme koláčik. Voľba padla na medový cheesecake s javorovým sirupom a veru sme neoľutovali. ;) Čo mňa osobne prekvapilo najviac, koláčik je iba z mascarpone no po upečení chutí úplne ako tvarohový - keby som ho nepiekla sama a nevidela to mascarpone, neuverila by som. Čo určite ocením tu v Dánsku, kde tvaroh nedostať, tak budem používať aspoň takýto "falošný". :))

Recept nájdete aj TU, jediné, čo som pomenila ja bolo množstvo cukru - úplne som ho vynechala rovnako ako aj kukuričný škrob a vrch som dozdobila okrem pekanových orechov aj mandľami. Dobrú chuť! :)


Potrebujeme:

  • 2 šálky pomletých sušienok (použila som klasické BeBe)
  • 4 PL roztopeného masla
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 šálky medu
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • trocha soli
  • 3 bielka
  • 1 vajce
  • 1 kyslá smotana
  • na ozdobenie med, pekanové orechy a mandle
Postup:

Pomleté sušienky zmiešajte s roztopeným maslom (ja som cvrkla aj trochu mlieka aby sa mi zmes lepšie spojila) a rovnomerne rozotrite na dno tortovej formy (vymazala som ju predtým maslom). Pečte pri teplote 160 °C asi 10 minút. 
Kým sa korpus pečie, zmiešajte mascarpone, med, javorový sirup, trochu soli a vajce. Vyšľahajte bielka a postpune ich primiešavajte do medovo-mascarponovej zmesy. Všetko nalejte na základ zo sušienok a pečte pri teplote 160 °C cca 50 minút.
Keď sa koláčik dopečie, otvorte dvierka na rúre a nechajte ho vychladnúť, až potom ho presuňte do chladničky. Na vychladnutý cheesecake navrstvite kyslú smotanu zmiešanú s trochou javorového sirupu (alebo medu ako som dala ja) a dajte chladiť kým smotana nestuhne. Na záver ozdobte orieškami, polejte javorovým sirupom alebo medom.


16 komentárov:

  1. Vypadá úžasně, hned bych si kousek dal..cheescaky můžu na všechny způsoby. Mňam..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ich zbožňujem ako vravíš, na všetky spôsoby :) mňamka ;)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Ďakujem, presne taký bol - mňam ;) odporúčam :)

      Odstrániť
  3. vyzerá to fakt úplne super, milujem cheesecaky :) skvelé mohli byť aj pekanové oriešky navrchu, mňamka :)

    Na mojom blogu prebieha valentínska giveaway o knižku od Coelha. :) Všetci ste pozvaní!
    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, budem sa opakovať , ale mňamka úplne vystihuje tento kúsok :D

      Odstrániť
  4. TO vyzerá tak dobre, že si ho asi upečiem ... i keď v tomto moc dobra niesom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si, nevymýšľaj ;) a tento je jednoduchý, určite zvládneš, držím palce :)

      Odstrániť
  5. Och, šmakotka! Vyzerá a určite aj chutil dokonale!!! Well done, young lady! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you very much ! :D mňamózny recept to veru je :)

      Odstrániť
  6. Práve si mi spravila veru poriadnu chuť na sladké :D koláč vyzerá famózne! mala by som si veru niečo dať aj ja k poobednej kávičke...:)

    LadyinBlack

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bol fantastický! Dúfam, že ku kávičke si si niečo mňamózne dopriala ;)

      Odstrániť
  7. vypadá skvěle, možná ho o víkendu zkusím!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Smelo do toho! Ak skúšaš držím palce, aby sa podaril ;)

      Odstrániť
  8. Mňááááám, určite vyskúšam túto Tvoju bezcukrovú verziu. Vyzerá mňamózne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janulka vyskúšaj, ten med ho robí sladučký až až a celý je výborný ;)

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D