utorok 17. septembra 2013

Taste of Denmark

Určite sami viete, myslíte si a stále počúvate, že treba jesť zdravo. Ekologicky. Bio. Aj keď viem, že nie každý sa so slovíčom "bio" stotožňuje a aj tak vieme, že najlepšie bio je priamo zo záhradky. Pokiaľ si dobre pamätám, všetko, čo malo doma čarovné označenie BIO bolo v prvom rade oveľa drahšie ako bežná potravina. A tak, okrem mnohých rôznych kultúrnych šokov, ktoré v inej ako domácej krajine každý absolvuje, som postupným pátraním po supermarketoch prišla na to, že v Dánsku sú potraviny s označením "øko", čiže bio, lacnejšie. Bohužiaľ, moja dánština zatiaľ nedosiahla ten level, aby som si mohla na vlastné oči overiť, či je zloženie bio výrobku naozaj zdravšie (ehm, aby ste mali predstavu o mojej dánštine, nedospela ani do takého levelu, aby som rozumela čo vlastne kupujem - už sa mi stalo, že som kúpila smotanu a jedla ju s vedomím, že je to biely jogurt alebo som kúpila nápoj zvaný koldskål mysliac si, že je to mlieko /a naozaj vám doteraz neviem s istotou povedať, čo to vlastne je, niečo ako sladký cmar a konzumuje sa to ako studená polievka na sladko/ často si až po návrate z obchodu gúglim, čo to vlastne mám doma :)) a tak tomu len verím a veselo nakupujem bio veci a teším sa, že sú zdravé a lacné. Teda. Lacné ako lacné. Lebo Dánsko lacné nie je. Ale na porovnanie, táto Fairtrade kávička bola asi o 1,5 eur lacnejšia ako klasická Nescafe Gold, ktorú máme aj doma - a tak som teda neváhala a nakupovala.

Fairtrade kafíčko a hrnček od JANINNA.ART (TU)
A toto je asi najlacnejšia nátierka, akú som tu našla. A ešte je aj øko a s peknou kravičkou. Na porovnanie je približne o jedno celé euro lacnejšia ako ostatné chlebové mazače. A veeľmi dobrá. Takže vlastne kúpa roka.


A čo jedna z mojich najväčších slabostí, arašidové maslo? (toto je celkom trapas, ani sa vám nejdem priznať, koľko som ho už stihla od môjho príchodu skonzumovať. Ale ako vidíte podľa mojej usvedčujúcej fotografie, minimálne dva druhy sa v mojej kuchyni stretli) A teraz zábavný fakt - arašidové maslo Nutz vľavo bolo iba o cca 10 centov lacnejšie ako bio arašidové maslo, ktoré má krajší a dôveryhodnejší obal, väčší podiel arašidov v zložení (tie čísla a symboly percenta sú našťastie v každej reči rovnaké) a je bez pridaného cukru.


Čo sa mi páči na dánskych potravinách a celkovo zmýšľaní je, že sa za svoje výrobky nehanbia. Človek nemusí preštudovať celý obal aby zistil, či drží v ruke domáci výrobok. Ak je potravina dánska, určite sa tým na obale pochvália. Aj keď sa jedná iba o obyčajnú brokolicu :) (a čím viac zvýraznené, tým lepšie)


Nakupovať v Dánsku inak nie je sranda (najmä keď vám nemá kto tašky nosiť) a toto je príklad jedného môjho minulotýždňového nákupu. Fakt neviem, ako sa tam ocitla tá krabica s pizzou v pozadí. Asi nejaká náhoda. Vlastne to vôbec nie je pizza. Ani neviem, čo to je. Ale okrem toho, len tak na predstavu, tento nákup ma vyšiel na cca 20 eur. Plačem vždy keď prepočítam dánske koruny.


A inak celkovo pokiaľ ide o dánsku kuchyňu, obávam sa, že nie každému by ulahodila. Čo to o národných chlebíkoch, smørrebrød som už spomenula tu - ide vlastne o obložený chlebík väčšinou z ražného chleba a kombinácia surovín je veľmi špecifická. V podstate môžete skombinovať čo chcete, ale ako som správne pochopila, sú isté pravidlá alebo klasiky, napríklad biely chlieb so šalátom, vajíčkom, krevetkami a majonézou alebo ražný chlieb s rozbífom a remoulade (dánska majonéza, ale nechutí ako klasická majonéza, skôr ako kombinovaná s horčicou) doplnený chrenom. Asi takéto sú všelijké

moje vlastnoručné smørrebrød-y podľa dánskych inštrukcií
Okrem toho Dáni často jedia bravčové alebo ryby a keď sa zadarí a máte v supermarkete šťastnú ruku, potom sa dva dni napchávate lososom. Mňam. Iné z dánskych podivuhodných pochúťok sú napríklad karrysild, slede marinované v curry omáčke (to naozaj. ešte som to nejedla a asi ani nikdy nebudem) alebo salmiakki - slaná lekorica (pelendrek? nikdy si nie som istá, ako sa to volá po slovensky) čo je celkovo veľký obľúbenec v dánsku, nájdete z nej cukríky, pridávajú ju do čokolády a veľmi obľúbené sú shoty (panáky) s touto príchuťou. Brrr. Salmiakki som ešte nemala, bojím sa, ale viac si prečítajte tu. Obľúbeným dánskym pečivkom je wienerbrød čo je sladké pečivo, koláč, pôvodom z Viedne (a vyzerá takto). 


Toľko k mojim doterajším dánskym poznatkom o jedle. Rada budem ďalej jesť a spoznávať aj naďalej (samozrejme, z čisto vedecko.edukatívnych dôvodov!).

16 komentárov:

  1. Takéto články sa večer nepostujú :)
    Normálne som z toho vyhladla. Totiž, ono to všetko znie a vyzerá celkom chutne. Až na tu remouladu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ups, dodatočne sa ospravedlňujem :D polepším sa :D
      a remoulada sa tiež dá ;) lepšie ako slané lékoricky :D

      Odstrániť
  2. Salmiakki jsou hodně oblíbené i ve Finsku :) Tam jsem si je teda kdysi dala v té klasické "pendrekové" verzi a to teda byla docela bomba, ovšem ve zcela negativním smyslu :D Vyplachovala jsem si pusu ještě půl dne :) Nevím, jestli to bude i v tom Dánsku, ale ve Finsku měli dokonce salmiakki zmrzlinu - a šedá zmrzlina, s ložisky tekuté náplně salmiakki, to bylo absolutně nejvíc "hardcore" :D Familiérně jsme to nazývali ice cream tar pits :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uuu, lákavé mňamky! :D Fínske Salmiakki majú aj tu tieto:

      http://www.giftchaletauburn.com/shop/images/022408%20076.jpg

      osobne som sa ešte neodhodlala ich vyskúšať. Snáď časom... :D

      Odstrániť
  3. Úplně tu na židli nadskakuju, protože už ani minutu nevydržím sedět doma...chci jet za tebou, všechno ochutnat, všechno vidět, slyšet. Kdy můžu sbalit svůj malý kufřík? ;-)
    Tolik pokušení a lásky v jednom článku, ach, to si nechám líbit.
    Tvá Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juu Vivi, o mesiac sa sťahujem do skvelého väčšieho bytečku, si vítaná ty aj malý aj veľký kufrík ;) bez teba to tu nie je ono! :-*

      Odstrániť
  4. o, áno, presne takto chcem o tvojom dánsku všetko vedieť, čo sa papá, čo sa nosí, aké je počko a ako pokračuješ v učení jazyka. pelendrek nie, ale losos a brokolica vlajka nevlajka, kedykoľvek, kdekoľvek :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetko bude, všetko bude, budem sa snažiť všetko čo najpodrobnejšie popísať ;)
      a vidím, že chute máme identické! :D

      Odstrániť
  5. Dansk Broccoli je fešanda:). Ja milujem zahraničné obchody s potravinami! Košíky sú nám vždy malé, všetko by sme vykúpili:). A potom tie ochutnávačky, mmmm... až nadskakujem na židli ako Vivinka:-)) Bashi, ten tvoj hrnček s vtáčikmi je... dokonalý!♡
    Ale slaný pelendrek... brrrrrr!:D
    Užívaj, nakupuj a dávaj nám (o všetkom) vedieť:)*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby len fešanda, ona je aj veľmi mňamózna ;) jooj veru, veru, všetko by som brala najradšej, preto volám na pomoc zdravý rozum, inak by som asi hneď krachovala :D
      Ďakujem, hrnček je špeciálne navrhnutý a nakreslený iba pre mňa od jednej úžasnej osôbky ;) :-*

      Odstrániť
  6. Neraz som môjmu drahému povedala,že ho milujem ako jedlo! A to je úplne najhmatateľnejší dôkaz mojej lásky :D
    Milujem,že miluješ jedlo rovnako ako ja!Viac takýchto edukatívnych článkov,viac dobrého jedla,viac plných žalúdkov a sýtych spokojných ľudí! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milovať niekoho ako jedlo je vážny kompliment. Ak nie najvážnejší! :D
      Budem sa snažiť, som rada, že sme našli spoločnú lásku!! ♡

      Odstrániť
  7. Jé, arašídový máslo xD V Dánsku jsem taky byla, na malém ostrově Finn na výměnném pobytu a moc se mi tam líbilo, přeju příjemný pobyt :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jeeeeej, Basulik, neviem ako mi mohol tento Tvoj clanocek uniknut! DAKUJEM, DAKUJEM, a ešte raz ďakujem! ♡

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D