nedeľa 9. februára 2014

Raspberry Cheesecake Brownie

Chváliť sa je ľudské alebo ako sa to hovorí? Keď ťa iní nepochvália, pochvál sa aj sama. To bolo prvé, čo mi napadlo, keď som ochutnala tento úžasný koláčik. Mala som pocit, že celý svet by sa mal dozvedieť o tejto mňamke. Teda vlastne čo, kašlať na mňamku, celý svet by sa mal dozvedieť o tom, aká som strašne šikovná. Za všetko môže fakt, že som najlepšia spolubývajúca na svete. Povysávam celý byt, sťahujem pre všetkých okolo Carrie Diaries a pečiem koláče. Vôbec nie preto, že ma hrýzli malé výčitky svedomia za to, že som na oboch svojich spolubývajúcich ráno o pol 8 nakričala do telefónu, lebo mi nevedeli povedať našu adresu (teda všetci sme vedeli adresu, akurát v Dánsku sa uvádza aj číslo poschodia a strana, kde sa byt nachádza, čiže vpravo-vľavo, síce všetci traja už polroka chodíme na dánštinu ale vpravo-vľavo sme ešte nebrali…). Okrem toho som mala super deň (a teraz pozor, prichádza jedna z mnohých divných stránok môjho ja) - mala som prvú hodinu ekonómie a mňa počítanie celkom baví. Samozrejme, odtiaľ potiaľ, ale prvý deň ma bavilo veľmi, lebo sa mi ako jedinej podarilo vyrátať zadanie a získať správny výsledok (prvý krok na ceste k môjmu cieľu, z ktorého sa moji spolubývajúci už týždeň rehocú a to, že budem hviezdou mojej triedy :D (a toto by som vám asi nemala hovoriť, ale čo už, po tom, čo som jediná všetko vyrátala, vypla hruď, usmievala sa ako po výpredajoch, napísala o tomto zážitku rodičom, drahému a spolubývajúcim a namyslene zazerala na spolužiakov, zistili sme, že som urobila jednu maličkú chybu /zabudla na posledný krok/. Vtip bol v tom, že naň zabudla aj naša profesorka, ktorá mi predtým odkývala, že máme rovnaký výsledok. Každopádne, ten bol správny a nik iný sa k nemu nedopracoval (ani po poslednom kroku) takže som naďalej geniálna, nič sa nebojte :D Skrátka, prvé seriózne počty od roku 2006 a stále mi to ide, to chce odmenu. Potom som sa zastavila v potravinách, kde mali v akcii maliny, veľkú Philadephiu a šrimpsy a keď už toto nie sú znamenia osudu, tak neviem čo, vážení.

Dosť bolo ale výhovoriek, všetky aj tak vieme, že aj keby som zmeškala autobus, nevystrčila celý deň nos z domu alebo si len nalakovala nechty, vždy to budem vedieť predstaviť ako dôvod na upečenie koláča! A že toto je Pán Koláč. Sám Pán Raspberry Cheesecake Brownie, čiže Malinový cheesecake brownie. Vznikol jemnou obmenou tohto receptu, keď som postup prispôsobila tomuto receptu. A k tomu pár mojich vsuviek ako bonus. Keďže nemám váhu, pokúsim sa aspoň o približný odhad čo ako koľko som použila.



Potrebujeme:
Na brownie:

  • cca 200 - 220 g horkej čokolády + štyri veľké kocky horkej 70% čokolády s malinami
  • 125 g masla
  • 150 g cukru
  • 3 vajcia
  • cca 90g múky
  • 50 g bielej čokolády na jemno posekanej
  • trochu kakaa
  • štipka soli
Na cheesecake:
  • 200 g Philadelphie (môže byť aj viac, v origináli 220 g, ja som mala iba toto balenie)
  • trocha cukru (50 g podľa originálu) /nič sa nestane, ak vynecháte úplne!/
  • 1 žĺtko
  • 80 g malinového džemu (čiže dve obrovské lyžice v mojom prípade)
  • 1 balenie mrazených malín

Postup:
V najprvšom rade si necháme Philadelphiu (Lučinu, nejaký iný cream cheese) mimo chladničky odpočívať pri izbovej teplote. Nad parou (v hrnci vriaca voda, na ňom položená nerezová miska, ktorá sa nedotýka dnom vody) si rozpustíme čokoládu s maslom a hotové, roztopené necháme chladnúť (cca 15 minút). Medzitým môžeme vymazať plech a zapnúť rúru na 180 °C. V mise rozšľahajte vajíčka a postupne prisypte cukor, šľahajte až kým sa zmes napení a bude pripomínať milkshake - objem bude približne dvojnásobný. Šľaháme, neflákame sa! Následne na vajíčkovo-cukrovú hmotu vlejeme vychladnutú čokoládu a jemne miešame - ideálne gumovou špachtlou, jemne podoberajte zmes a akoby ste kreslili osmičky - žiadne prudké miešanie, zmes chceme spojiť, ale pritom sa snažíme, aby sa z hmoty neuvoľnil našľahaný vzduch. Vsypeme múku a kakao (ak používate) a pokračujeme v nežnom miešaní. Keď sa zmes spojí, je správny čas primiešať nasekanú bielu čokoládu a za hrsť malín.


Keď je všetko hotové premiešané, vylejte cesto na plech a cca 1/4 brownie cesta si odložte bokom.
Pripravíme si aj cheesecakekovú vrstvičku - vymiešajte spolu philadelphiu (lučinu, čokoľvek používate) so žĺtkom, malinovým džemom a ďalšou hrsťou malín. Podľa receptu by ste mali pridať aj cukor, ja som pridala a zdalo sa mi to príliš sladké. Ochutnajte a keď sa vám žiada, pridajte, každý podľa seba. Všetko spolu premiešajte kým bude masa dokonale hladká a ružová, mňam mňam. Všetko vylejte na pripravený brownie na plechu a rovnomerne rozotrite. Nakoniec vlejte zvyšok odložené'ho brownie cesta a vyrobte na koláči vír - špičkou noža rozotrite cesto medzi cheesecake vrstvu a pridajte pár zvyšných malín. Z nejakého dôvodu sa to mne až tak nepodarilo a môj koláč je (ako obvykle) vzhľadovo nedokonalý. S tým mám ale problém často, stále hovorím, čím škaredší koláč, tým lepšie chutí - u mňa to teda platí dokonale! :D

SpaoGg on Make A Gif, Animated Gifs


Pripravený koláč vložte do rúry a pečte - ja som môj piekla 33 minút (viem, lebo som rôzne skúšala či už je hotový :). Vyskúšajte špáradlom, či je hotový, ale pamätajte, je to brownie, takže omrvinky ostať musia, nemá byť prepečený a vysušený.
V pôvodnom recepte radia, aby ste brownie po 20 minútach prikryli, aby vám vršok priveľmi nezhnedol, ehm, ja som zabudla, ale nič sa nedeje, koláč je BOŽSKÝ ! U nás už padol aj návrh, že ho musím piecť každý týždeň. :D Vyskúšajte, je mňamózny!


18 komentárov:

  1. och vyzerá to superduper úžasne určite to vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyskúšaj, je neskutočný, hlavne na druhý deň (ak vydrží :)

      Odstrániť
  2. mňam, hneď by som si dala! :D
    určite sa zaň môžeš kľudne chváliť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že si to aj niekto okrem mňa myslí :D

      Odstrániť
  3. Milujem maliny a milujem pečenie, najlepšie oboje dokopy :) Vyzerá to tak strašne lákavo, že mám chuť hneď teraz vytiahnuť plech ale nemáme maliny a bez malín to neni ono... :)
    Gold Phoenix

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nieee, bez malín naň ani nepomysli!! Ale s malinami… jedna báseň… :)

      Odstrániť
  4. až mi spraví troubu tak to musím zkusit

    OdpovedaťOdstrániť
  5. sice to naozaj moc vabne nevyzera, ale verim ti, ze to bolo uzasne :) pisem si recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D toto je môj večný problém ale, zovňajšok chudáka koláča..ale chuťovo ňam-ňam !

      Odstrániť
  6. Mňaaam dokonale vyzerá:) Šikovná si

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aj nabudúce poprosím nejaky recept na koláč

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahojcek. Super recept urcite skusim. Asi si zabudla, poprosim ta upresnit aku konkretne muku... A este kolko stupnov nahriat trubu ked pecies 33min...
    Dakujem moc Sylvia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, mám stupne úplne na začiatku ale verím, že pri tých mojich obkecoch sa stratia :D 180 °C a pokiaľ ide o múku, nepoviem ti, lebo ja pečiem z dánskej a to nie je ako u nás hladká/hrubá, ale v apetit recepte , ktorý ma inšpiroval použili hladkú :) Takže myslím, že tá bude na to OK ;) dúfam, že som pomohla

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D