štvrtok 3. januára 2013

mintmacarons

Zdravím v šťastnej 13tke a verím, že budeme mať (aj vy aj ja aj všetci) krásny rok. Veríte na múdrosť "ako na nový rok, tak po celý rok"? Ja veľmi tajne áno a vždy sa psychicky pripravujem na zdravú stravu a báječný program na prvý deň v roku, aby som správne začala...ale to len do chvíle, keď sa zobudím na obed, rýchlo zobnem štyri medovníčky, o šiestej vymením pyžamo za tepláky, aby to nebolo blbé a navyše sa mi vždy prihodí niečo pomaly katastrofálne a ja si vravím, že to nič, to nič, aj tak sú to len také povedačky...

No... pre prípad, že by to naozaj platilo, rozhodla som sa rok 2013 privítať na mojom blogu príspevkom, ktorý je sladký, voňavý a mintový. Tak dúfam, že minimálne taký bude celý rok ;)

Predstavujem vám môj historicky prvý macaron pokus (stále neviem, ako sa volajú po slovensky? makrónky? naozaj?) a ak ste v kuchyni trochu ľavý a macarons nikdy nepiekli, no túžite, aby váš prvý pokus bol krásny a nepopraskaný, odporúčam sledovať krok za krokom tento postup! Nemáte šancu ich pokaziť ! Veľa šťastia prajem!


Potrebujeme:

na macarons

3/4 hrnčeka mletých mandlí
1 hrnček práškového cukru
2 bielky z veľkých vajec
1/4 hrnčeka krupicového cukru
1/2 lyžičky vanilkového extraktu

na plnku

100g horkej nadrobno nasekanej čokolády
2/3 hrnčeka smotany na šľahanie

Kým začneme:

  • hrnček, ktorý som použila, mal cca 200 ml a fungoval ideálne
  • bielka som nechala odstáť 24 hodín (dokonca pri iných pokusoch aj trošku viac)

Postup:
  • Mleté mandle a práškový cukor dajte spolu do jednej misy a miešajte / drvte ich spolu asi 15 sekúnd, kým nie je zmes jemná, potom ju preosejeme do misy - všetky hrubšie časti vyhoďte!
  • Medzitým šľaháme bielka až kým sa netvoria špičky (čiže keď šlahač dvihnete, ostanú v snehu dva pekné špicaté kopčeky :) a postupne po lyžiciach zašľaháme do snehu krupicový cukor. Po každej lyžici poriadne premiešajte, aby sneh ostal hladký. Primiešame vanilkový extrakt. (ak používate farbivo, primiešajte ho teraz)
  • Tretinu mandľovej zmesi stierkou vmiešajte do snehu. Zmes podoberte a vmiešajte do stredu. Rovnakým spôsobom pridajte druhú a tretiu časť mandľovej zmesi, vždy poriadne premiešajte. Čím viac mandľovej zmesi, tým bude hmota tuhšia.
  • Musí vám vzniknúť lesklá a hustá hmota, ktorá pomaly steká zo stierky. Ostanú po nej v snehu stopy, ktoré miznú asi po 30 sekundách.
TIP: Ak budete miešať málo, hmota bude veľmi tuhá a hotové macarons budú mať špičky, nie pekný hladký povrch. Ak budete naopak miešať priveľmi, hmota bude príliš tekutá a naše macarons nebudú držať tvar. Hmotu si stále počas miešania skúšajte, kým nedosiahnete ideálnu konzistenciu.
  • Dva plechy vysteľte papierom na pečenie. Zmes naložte do cukrárskeho vrecka a na papier nanášajte kruhy asi o priemere 3 cm (pokojne to odmerajte, ak to nemáte v oku ako ja :)). Nezabudnite medzi kruhmi nechať dostatočné miesto.
TIP: Pod každý roh papiera si na plech našou macaron zmesou spravte malé bodky. Papier sa vám tak prilepí k plechu, počas pečenie sa nebude hýbať a macarons budú krásne držať tvar.

  • Plechom udrite o pracovnú dosku alebo plech zospodu udrite dlaňou (krok, ktorého som sa najviac bála, ale nebojte sa, macarons držia ako prilepené :), odstránite tak všetky prípadné bublinky a špičky.
  • Nechajte ich pri izbovej teplote stáť a počkajte, kým povrch nevyschne a nevytvorí sa na nich tenučká, nelepivá kôrka (taký pancierik) - pri dotyku by sa nemala lepiť na prst. Stáť by mali cca 30 minút.
s pancierikom pred pečením
  • Rúru predhrejeme na 160 °C.
  • Dajte do rúry vždy iba jeden plech. Piecť by sa mali 10-15 minút, záleží od rúry, musíte ich pravidelne kontrolovať.
  • Hotové sú, keď majú chrumkavú kôrku, na spodku drsný okraj a nelepia sa na papier.
fešandy po pečení
  • Nechajte ich 10 minút chladnúť, kým ich odlepíte z papiera a necháte vychladnúť úplne
  • Plnka: čokoládu dajte do misky, smotanu zohrejte v hrnci tak, aby dosiahla takmer bod varu (nech je horúca, ale nech nebuble), nalejte ju na čokoládu a zmiešajte, kým je plnka hladká. Chladnúť by mala minimálne 15-20 minút, občas ju premiešajte a čakajte, kým celkom nezhustne (ja som tu moju aj do chladničky strčila, nechcelo sa jej tuhnúť).
  • Hotovo!

Recept mám z knižky na obrázku.

15 komentárov:

  1. Úžasné, a určitě velmi chutné,makronky na úžasném puntíkovém talířku!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. wow, vydarili sa, dobre vyzerajú ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to nemyslíš vážne,prvý pokus a hneď takéto nádherné,vzorové? doma sa na ne chystáme nejakú dobu,tak tieto tvoje si dávam do záložiek a skúšam! :)) fakt sú úplne perfektné a určite aj chutné
    inak podľa mňa slovensky makrónky,aj keď po anglicky je tam ešte jedno o,tak neviem neviem :D niekto používa to,niketo to,ale ktoré je dobré netuším

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. lush v bratislave??? to počujem prvý krát,ale neviem o tom že by tam bol,idem gúgliť! áno,negatívny prístup,to je moje :D ale veci z toho dreamlistu fakt chcem a určite ich raz budem mať! :))

      Odstrániť
    2. zistila som že v tom auparku fakt bol,ale teraz už je tam miesto toho pupa,takéto novinky,to som vôbec nevedela

      Odstrániť
    3. ďakujem :D trochu som sa bála, čo z tej trúby vytiahnem ale bola som milo prekvapená :) odporúčam podľa tohto receptu, nedajú sa pokaziť (podľa mňa :))
      a stop negatívnemu prístupu ! :D anoo, v auparku bol, vidiš, ani neviem, že je tam pupa, to som zase ja nevedela! ja si len pamätám, že bol, lebo ho bolo cítiť na celý aupark :)))

      Odstrániť
  4. Mňam mňam tie vyzerajú užasne!
    Šikovnica.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňam vyzerajú naozaj super!:) určite vyskúšam :)) díky za tip!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. wooow, skladam klobuk z hlavy :)) tento prispevok mi pripomenul, ze som uz dlho nerobila macarons, skusim tento tvoj recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no to by si ma potešila :)) prípadne porovnaj s tvojim a daj vedieť, či boli nejaké chuťovo odlišné :))

      Odstrániť
  7. Ďakujem ďakujem, ďakujem !! A naozaj odporúčam! Hlavne ak ste trochu ľavé v kuchyni ako ja bývam :D robila som podľa tohto receptu 3x a vždy boli krásne, nepopraskané :) a chutné :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Túto knihu som dostala na Vianoce, zatiaľ som robila len čokoládové, no neboli ani zďaleka také pekné ako tie tvoje. Prvé boli dobré, tie robila mamina a bolo to poznať, druhú várku som robila ja bola to katastrofa. Zle som to vyšľahala, takže to musím skúsiť znova.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skús ! Čím viac budeš skúšať, tým budú lepšie :) čokoládové myslíš cesto s kakaom? Lebo tie som robila aj ja a tiež sa mi zle šľahali a nebolo vôbec pekné hladké, síce nepopraskali, ale na pohľad sa mi veľmi nepáčilo

      Odstrániť
  9. strasne krasne su !!! uprimne myslim ze by mi nechutili, lebo makarony nemam rada, ale urcite ich raz vyskusam lebo na pohlad su strasne nadherne :) a myslim ze moja polovicka ich zas na oplatku ze ja som upiekla zje :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D