utorok 5. marca 2013

THE birthday cake

To, že som zostarla, som vám vykvákala hneď, ako som mala príležitosť. Ešte veľmi dávno na strednej škole som mala skvelú zábavku, keď som od januára odpočítavala deň po dni koľko dní ešte ostáva do mojich narodenín. Dnes už to nerobím, ale to hlavne preto, že počítanie je únavné a ja si aj tak väčšinou nepamätám, koľko mám rokov (fakt! keď sa ma niekto opýta, koľko mám rokov, prvé čo mi napadne je 21. a potom si uvedomím, že veď mám len 17...)

Keďže tento rok sa v deň mojich narodenín konala aj rodinná oslava mojej a sestrinej staroby a ja som zhodnotila, že keď sa dožívam významného veku, chce to aj významnú tortu. Preto som zvolila dvojposchodovú (ktorú som nikdy nerobila) obťahovanú fondánom (lebo som fondán nikdy nedržala v ruke). Veď prečo si nezvoliť výzvu, keď ste si dali za úlohu pripraviť tortu pre 20 ľudí ? Moja reč.



A tak prišli prvý deň na rad makrónky podľa tohoto receptu, druhý deň som piekla spodný veľký korpus, tretí deň ho plnila, zdobila a piekla malú tortu a štvrtý deň som si to poctivo zjedla (nie všetko niečo som nechala aj hosťom :D

A výsledok? Táto narodeninová torta. Dizajn som zvolila primeraný veku :D


Keby ste si ju niekedy chceli upiecť, budete potrebovať veľa času, božskú trpezlivosť, tento a tento recept. 
Recept na spodnú, čokoládovú tortu som našla aj v mojej Apetit kuchárke a zhodnotila, že je skoro identický s tým na Anetkinom blogu. Nakoniec som aj postupovala podľa jej ingrediencií na 30 cm korpus a jednu krémovú tortičku (až na to, že ja som nepiekla torty dve ale len jednu rozpolenú na polovicu). Nakoniec som ju obtiahla zafarbenou požahovou hmotou, ktorá sa mi, potvora, ku koncu trochu potrhala. Ale chuťovo bola skvelá :)
Recept na hornú, menšiu tortičku, som našla na Apetit stránke a už som ho raz piekla, akurát som tentokrát vymenila čerešne za jahody a čučoriedky.

Ak sa vám nechce preklikávať, tu sú presné rozpisy receptov:

Čokoládová torta spodný korpus (recept tu)

Potrebujeme:

Korpus:

  • 400g tmavej čokolády rozpustenej vo vodnom kúpeli (ideálne je ak má 70% a viac)
  • 500g zmäknutého masla
  • 700g cukru (dávala som menej, keďže som nepoužila iba 70% čokoládu)
  • 10 stredne veľkých vajec
  • 2 a pol PL vanilkového extraktu
  • 280g hladkej múky
Krém:
  • 250g masla
  • 480g práškového cukru
  • 135ml smotany na šľahanie
  • 175g tmavej čokolády
Postup:

Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a nechajte ju vychladnúť. Cukor a maslo vyšľahajte do peny a postupne po jednom do zmesi zašľahajte vajcia. Ak sa zmes zráža, pridajte trochu múky. Postupne ďalej zašľahajte vychladnutú čokoládu, vanilkový extrakt a nakoniec múku. Všetko vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte v rúre predohriatej na 160 °C 1 hodinu a 40 minút. Cesto je podobné brownies, takže ak sa vám nebude zdať v strede dostatočne prepečené, je to v poriadku. Mne osobne sa na vrchu vytvorila krustička a v strede sa cesto prepadlo - nič sa nedeje, krustičku stačí odrezať a zarovnať povrch. Korpus nechajte dobre vychladnúť.
Na krém vyšľahajte maslo do peny a postupne pridajte cukor. Čokoládu v nádobe zalejte smotanou a spolu zahrejte vo vodnom kúpeli (aj keď mne sa viac osvedčil postup zohriať smotanu - ale tak, aby nevrela a zaliať ňou nalámanú čokoládu a miešať, kým sa čokoláda neroztopí. Nechajte vychladnúť a primiešajte k maslovej zmesi. Nakoniec stačí rozrezať korpusy a krém natrieť do stredu a z vonku a po stranách. Nechajte v chlade minimálne 3 hodiny (ak sa ešte chystáte obťahovať).



Piškótová torta s ovocím (recept tu)

Na tento recept by som vám určite odporučila upiecť korpus z vlastného piškótového cesta. Cesto som podľa receptu piekla dvakrát a vždy to bola katastrofa. Upečte si vlastné piškótové cesto a úspech bude zaručený. Ja som použila recept zo starej dobrej kuchárky (taká, čo má ošarpané rožky), ale na internete nájdete plno receptov na najlepšie piškótové cesto, napr. tento.

Na krém potrebujeme:
  • 400g ovocia (v našom prípade čučoriedky + jahody)
  • 200g bielej čokolády
  • 500ml kyslej smotany
  • želatína
Postup:

Upečte si piškótové cesto podľa zvoleného receptu a nechajte vychladnúť. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu a ak chcete, namáčajte do nej časť ovocia, ktoré sa chystáte použiť, budete mať peknú ozdobu navrch torty. Nechajte stuhnúť na papieri na pečenie. Do zvyšnej čokolády primiešajte smotanu a pridajte źelatínu, ktorú ste rozpustili podľa návodu na obale. Ovocie si nakrájajte na malé kúsky a vmiešajte ho do polovice pripraveného krému. Túto časť rozotriete do stredu medzi rozkrojený korpus. Zvyšnú časť krému bez ovocia použijete na potretie torty.

Ja som nakoniec na ozdobu pridala aj predpripavené makarónky, ktoré vám nezlepené v uzavretej nádobe vydržia pekne dlhú dobu. 

12 komentárov:

  1. no na prvý krát super :) tie makrónky sú na tom úplne skvelé! mňam,dostala som chuť na marcipánovú tortu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) keď sa niekedy stretneme, kľudne ti upečiem :D

      Odstrániť
  2. tá torta vyzerá nádherne fakt sa ti podarila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wou! klobúk dole. si veľmi veľmi šikovná! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Torta vyzerá božsky! Mňam, hneď by som ju zjedla. Niekedy by som chcela skúsiť pracovať s fondánom. Si šikovná!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :) no. nebolo to až také zlé ako som sa bála, len sa koťuha začal trhať :))

      Odstrániť
  5. Bashka, tak to je fakt vyborne! Ja se jdu se svym foodblogem normalne zahrabat :D Vypada krasne, roztomile a ty makronky jsou uzasny. Vazne super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Woow ďakujem za krásny kompliment :))) a čo si, vieš ako vždy slintám nad tvojim blogom :D inak, včera som urobila osudovú chybu, rozhodovala som sa či upečiem tvoje francúzske sušienky alebo jedny iné. Upiekla som iné a vesmír ma potrestal, vôbec sa nepodarili :D takže sa chystám na tvoje a tie už sa musia podariť :D

      Odstrániť
    2. Ja sama mam z patrovych dortu a potahovacich hmot zatim strach takze to vazne obdivuju :)
      No a je videt, ze neni radno se poustet mimo me recepty ! :D (Alespon teda tehdy, kdyz mas na vyber :D), takze vzhuru do sables! :)

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D