Keď som sa maminky v nedeľu pýtala, aký dezert si prosí k sviatku, čakala som niečo sladké, zvrhlé, plné čokolády, s jemnou krustičkou po ktorej keď poklopkáte vidličkou vyvalí sa na vás čokoládová láva, možno s horúcimi malinami. Chápete, keby láska bola jedlo tak určite niečo čokoládové. Mamina ale zavelila že nie-nie, že chce niečo zdravé. Utrela som slzu, zalistovala časopisom Apetit a našla vločkový koláč. Vravím si lepšie ako drátom do oka. Ooo a ako som sa mýlila, bol taký úžasný až mi neostalo dosť cesta na vrch koláčika, lebo som značnú časť zjedla zasurova.. Ako ovocie som použila kombináciu ríbezlí a čučoriedok, ktoré sme mali od babky starostlivo uschované v mrazničke, čakajúce na svoj veľký deň. Ale použiť môžete čokoľvek (v pôvodnom recepte sú ostružiny/černice alebo lesná zmes).
Pečenie na 170 ˚C 40 minút
Potrebujeme:
- 150g ovsených vločiek
- 120g špaldovej múky
- 160g hnedého cukru
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžica mletej škorice
- štipka soli
- 120g rozpusteného a vychladnutého masla
- 1 postrúhané jablko (v pôvodnom recepte je 1 rozmixovaný banán)
- 500g ríbezlí + čučoriedok (alebo akékoľvek drobné ovocie)
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice vody
Postup:
V mise zmiešame vločky, múku, hnedý cukor, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Pridajte vychladnuté rozpustené maslo a postrúhané jabĺčko (alebo banán, ak ste si vybrali ten). Nechajte 15 minút odpočívať, ideálne mimo dosahu, aby ste k zmesi nechodili a neujedali.
Medzitým si pripravte ovocnú plnku. Povarte spolu zvyšné suroviny - ovocie, cukor a vodu, môžete pridať aj jednu lyžicu citrónovej šťavy. Keď začne ovocná zmes hustnúť, stiahnite ju z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.
Dve tretiny cesta presuňte do tortovej formy, ktorú ste si predtým vymazali a vysypali múkou (môžete aj vyložiť papierom na pečenie, ale tomuto spôsobu som ja osobne nikdy neprišla na chuť), vložte do rúry predhriatej na 170 ˚C a pečte približne 20 minút, kým cesto nechytí zlatistú farbu. Koláčik vyberte, potrite plnkou a na ňu rozdeľte zvyšnú časť cesta a pečte ešte cca 20 minút.
Taký bol famózny, že som ho ani celý v jednom kuse nestihla odfotiť.
Tak dobrú chuť!
Bashkaaaa! Já se musím učit a ne péct!
OdpovedaťOdstrániťPardón :D ale náhodou, ja som nikdy toľko nepiekla ako pred štátnicami, mňa to strašne ukludňovalo, ešte deň pred štátnicami som robila kopu cookies :D ja ti vlastne len ponúkam odreagovanie ;) :))
OdstrániťTak tento si upečiem na narodky!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za receptík :)
Juu tak to sa teším, nech sa vydarí, je naozaj mňamózny!
OdstrániťBože, ten vyzerá úžasne! Určite ho vyskúšam :)
OdpovedaťOdstrániťOdporúčam, bol skvelý!!
OdstrániťBasha,ty si úplne úžasná ženská! Tvoj drahý to s tebou teda riadne vyhral / a nielen kvôli tomu vareniu/ :))) Týmto ho srdečne pozdravujem :D
OdpovedaťOdstrániť:D ďakujem a nedá mi nesúhlasiť! :D (skromnosť nado všetko :D :D :D
Odstrániťježiš, ten je krásny! mňam!
OdpovedaťOdstrániťvieš aký bol dobrý!! ten spieval! :D
Odstrániť.... mňaaam, vyzerá úúúúžasne, určite vyskúšam - nemám síce špaldovú múku ale inú celozrnnú, snáď to nebude vadiť :-)))
OdpovedaťOdstrániťbol veľmi mňam mňam :) niee, to určite nebude problém, kľudne vymeň tak ako máš , dobrú chuť prajem :)
OdstrániťA nedalo by sa to maslo nahradit kokosovym olejom, alebo neviem čim ? :)
OdpovedaťOdstrániťVeľmi chutný koláčik. Akurát začínam chudnúť, tak som si ho upiekla. Mnam mnam.
OdpovedaťOdstrániť