pondelok 31. marca 2014

Ako Baša na Erasmus pôjde (+ ako Baša teraz vyzerá)

Keď sa mi vás doteraz nepodarilo presvedčiť, že som dostatočne šialená (o čom pochybujem), dovoľte mi oznámiť vám najnovšiu a najaktuálnejšiu novinku môjho života. Pár postov dozadu som spomínala, že som sa prihlásila na Erasmus, výmenný semester na zahraničnej univerzite. Úspešne som zvládla papierovačky ala vyšperkovaný životopis, srdcervúci motivačný list (na ktorý som, ale náhodou, bola veľmi hrdá, lebo som ho napísala tak úprimne a od srdca, že sa nedalo povedať mi nie) a vyplnenie prihlášky, týždeň tŕpla, lebo celý svet okrem mňa (a mojej spolubývajúcej, my sme skrátka ako jedna) dostal pozvánku na interview s našou koordinátorkou na erasmus a ja stále nič. Pozvánka nakoniec prišla, interview sa odohralo v hodine dvanástej a ja som doma týždeň tŕpla, ako to dopadne, keďže od tohto rozhodnutia závisí celý môj najbližší život (možno nie život, ale polrok určite): napríklad ubytovanie - hľadať nový byt či nie, kam sa budem sťahovať a kam dám všetky saky paky ak pôjdem a môžem si k niekomu odložiť panvice? moja stáž - kedy ju musím stihnúť, ostanem tu alebo pôjdem do exotickejších zahraničných kruhov a môžem ju už začať hľadať? môj voľný čas - ak pôjdem na erasmus, musím stáž stihnúť predtým ale kedy budem mať dovolenku? moja garderóba - najpodstatnejšia otázka, lebo KDE STRÁVIM TÚTO ZIMU?


Na Erasmus som si mohla vypísať 5 možností - keďže purchasing management nevyhráva prvé miesta v rebríčkoch popularity, možnosti, kde stráviť zimný semester boli značne obmedzené a horko-ťažko som zaplnila tri možnosti (nie ako dizajnéri, ktorí môžu ísť do celého sveta a ešte ďalej, my purchaseri holt tie miesta nemáme a keď aj máme, musíme sa o ne surovo pobiť). A čo som si to teda zvolila? Na prvé miesto som si dala univerzitu v Istanbule, Turecku, druhé zaplnila univerzita v Manchester-i v Británii a na treťom bolo Enschede, Holandsko. Úprimne povedané, to tretie miesto som si dala len preto, aby moja prihláška nevyzerala tak prázdno. Vypočula som si síce mnohokrát, že škola je úžasná a má skvelý program pre nás purchaserov, ale úprimne, každý jeden môj holandský spolužiak mi túto krajinu tak znechucuje, že sa akosi vytratila zo zoznamu destinácií, ktoré si prajem navštíviť. Takže Holandsko do počtu. Manchester mal voľné dve miesta pre 4 špecializácie, čo znamenalo, že sa tam v podstate hlásil každý a spolu s Barcelonou to bola asi najželanejšia destinácia. Mne to však bolo fuk, lebo som od začiatku mala jasný cieľ - ja beriem buď Turecko alebo nič. (Áno, toto je ten moment, keď si poviete, že tak šialená až byť nemôže. Môžem.) Vypočula som si všetko - program je skôr o businesse a nie veľmi o našej ekonómii, logistike a purchasingu, škola je veľmi nezorganizovaná a prebohahlavneveďjetoturecko! Mne je všetko jedno. Okrem vidiny polročnej dovolenky (*ehmehm*) mi to príde ako najlepšia šanca pre moje budúce zamestnanie, pretože každý vie, že škola nie je len o tom, aby nám dostala niečo do hlavy, ale najmä aby nám dala niečo do života. A keďže mi purchaseri sa v zamestnaní pohybujeme v týchto exotických destináciách, je o ideálny začiatok.
Interview som absolvovala a potom týždeň tŕpla, lebo celkový počet kandidátov hlásiacich sa na Erasmus bol okolo 60, voľných miest 20 až 25, čo znamenalo nielen, že ľudia nedostanú svoje vyvolené možnosti, ale že niektorí nedostanú vôbec nič. A na Turecko sa kandidátov hlásilo 7. 
No nič, dosť bolo obkecov, s radosťou vám oznamujem, že niekedy cca v októbri sa vám budem pre zmenu hlásiť z Istanbulu a jeden semester zažívať rôzne veselosti práve tam ! :)

PS. bonusová foto ak by ste mali pochybnosti ako momentálne vyzerám. Minulú sobotu som sa zafarbila na magický blond a teraz majú moje vlasy iný odtieň vždy podľa aktuálnej nálady :))


18 komentárov:

  1. Ty si degeškaaaaaaaaaaa! Tak to som zvedavá, ako to turesku dopadne... za čo vymeníš smradľavé syry a ako budú prebiehať izbohľadania :D Teším sa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za kompliment :D :D joj tak s mojim šťastím nejaké šmaky určite budú, nič sa neboj, budem sa snažiť nesklamať :D

      Odstrániť
  2. Na jednu stranu Ti velmi gratuluji, na druhou se vůbec nedivím, že se na Turecko hlásilo, tak málo lidí. Po tom, co jsem byla přes jiný program ve světě a měla jsem spoustu zážitků s turky (ženami i muži), tak bych tam v životě nevycestovala. Na území Evropy se chovají dobře, protože ví, že jsou "u nás" a musí se řídit našimi pravidly, ale u nich doma to je horor. A to i ve velkých městech. Ačkoliv ty jsou moderní a už tam ženy nenosí třeba burky a chodí moderně oblékané, stále tam je hromada pravidel, které brzdí mou přirozenost a brzdili mě i na evropské půdě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :) akurát sme sa asi zle pochopili 7 ľudí zo 60 nie je málo, boli destinácie, kde sa nehlásil nik. Ďakujem za názor, na jednej strane mi to príde príliš zovšeobecnené a trochu predsudkové, ale ak aj nie tak presne pre to tam idem, aby som pochopila tú kultúru , mentalitu a mohla s nimi v budúcnosti jednať a komunikovať :)

      Odstrániť
  3. Tá blond ti, na moje veľké prekvapenie,naozaj ide) :) Hlavne v tom Turecku to rozhodne ocenia :D Tvoj priateľ by tam mal s tebou rovno nejakého badygárda poslať!
    Ale výmenné pobyty a stáže sú skvelá vec-človek zistí,čo všetko dokáže a čoho je všetkého schopný, ked musí a ked je odkázaný len sám na seba!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D všetci sme v šoku :D a áno, názor, že hlavne odfarbovať sa na blond pred cestou do Turecka je nápad za milión som si už párkrát vypočula :D
      Juu presne tak, bojím sa, teším sa, všetko sa :)) každému odporúčam (síce som ešte nebola, ale aj tak :D

      Odstrániť
  4. gratulujem!!! :) Turecko bude super, kamoska tam sla studovat nejake odevne harakiri a bola moc spokojna. Magicky odtien ti sekne. Pamatam si, ze som tesne po farbeni mala tiez trocha problem definovat, ci je to momentalne blond, hnede alebo dokonca rysave, no aspon to nemas take jednotvarne =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ! :) haha harakiri, paráda , to si ma potešila ! :)
      Presne tak to mám aj ja, ja a moje vlasy sa spolu nikdy nenudíme ! :D

      Odstrániť
  5. Moja garderóba - najpodstatnejšia otázka. :D Jeminkote, nechať ťa toľko týždňov tŕpnuť! (tuším som napočítala tri;-). Bashik, zlato, oficiálne ťa korunujem za kráľovnú sťahovania.:D Chceš aj ružovú korunku? /žesavôbecpýtam/ ;-) Gratulujem!! Si naša nesmierna, sťahovavá, okatá ♡ a dostatočne šialená šikulka! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme ! :D Vieš ako či mi nový kabátik alebo sukénku treba, to nie je len tak! :D
      Veru, ďakujem, teraz je to už oficiálne, korunku beriem, ružovú trblietavú vyblískanú žesatakévôbecpýtaš :D
      Ďakujem zlatík :-**

      Odstrániť
  6. no toto?! ešte som sa dánskych príhod a skúsenosti, bašenky mládenky, nenabažila a už balíš ružový kufor (buď si to spomínala že máš ružový a máš alebo som si to tak mojou bujarou fantasy domyslela a mať by si ho mala) na ďalšie potulky...výborne! to bude pri čítaní tvojich odsekov horúca jeseň a zima, teším, jasám, blahoželám, chválim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha veru je to tak, mám ružový kvetinkový kufrík, veď aký iný! :D Juuu ďakujem veľmi pekne, aj ja sa teším na potulky :))

      Odstrániť
  7. ach jaj :)) cestovateľka Baša...no ja som veľmi zvedavá na presun s Tvojou garderóbou a všetkými vecičkami :) v každom prípade Ti fandím a teším sa na zážitky, určite bude nejaká letisková story a podobne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Júúú ja už sa teším na posty z Turecka ... a gratulujem ... super

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ty si fakt šialená! :D ale gratulujem Ti!!! :)
    Teraz pekne drž palce ty mne, vybrala som si Fínsko alebo Španielsko a psychicky FÍNSKO alebo nič :D odpadávam od nervu, lebo vysledky do mesiaca až :(

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jeeeeeej, to je super, zase kusok sveta do zoznamu :) Len si tam taka pekna, a teraz blondava, davaj na seba naozaj velikansky pozor! Ja som si od Jojkovho prichodu na svet nefarbila vlasy, takze teraz mam po celej dlhej dlzke svoju prirodzenu farbu a dufam, ze sa toto leto zachovaju vlasy ako v detstve, ked som vysla na slnko a zblondaveli, teda zmelirovali ;) Co sa tyka balenia, tak kusky co ta zahaluju pod 80% nechaj asi doma ;) tesim sa na dalsie novinky.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Baška :) Prečítal som si tvoj článok a tak si to milo napísala. Dúfam, že si na ten Erasmus teda potom šla :0 Inak taká pomoc - Motivačný list by som tak na ľahkú váhu nebral, môžu ho čítať aj v zahraničí a dosť zaváži ak je veľa ľudí na jedno miesto. Ja som o tom napísal aj článok – http://www.budystudio.com/prihlaska-a-motivacny-list-na-erasmus/ Motivačný list je veľmi dôležitý. Best wishes

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D