streda 7. novembra 2012

oreocheesecake

Strašne rada si pozerám blog mojej kamarátky Dominiky. Jej koláčiky sú prudko ideálne - strašne dobré a strašne pekné. 
(teraz zákerne využijem príležitosť - poprosila som Dominiku, aby mi upiekla tortu keď budem mať konečne po štátnicovom strese. Dúfam, že keď to takto vytrúbim do sveta, nebude môcť odmietnuť! Prepáč Domi, ale ja nejaký výtvor od teba naozaj chcem :)

A keď som tak listovala jej blog (ak sa blog dá listovať) objavila som cheesecake, ktorý by bolo hriech neupiecť. A tak sa aj stalo. Keďže ja som človek, ktorý potrebuje podrobný recept, vyspovedala som Dominiku, nakúpila a piekla. Samozrejme som na konci nadávala, ale to sa vám určite nestane, keď si zistíte, ako dlho sa má Salko naozaj variť /alebo si kúpite hotové Salko karamel/ a vám sa krásne skaramelizuje. A v podstate, keď ochutnáte keksíkový Oreo základ zistíte, že odteraz v ňom budete aj rezne obalovať. Ešte jedna poznámka - do cesta by mala ísť Philadelphia, ja som dala fifty : fifty Philadelphiu a jemný tvaroh. Odporúčam buď alebo (alebo ako Domi poradila, môže byť aj smotanové nátierkové maslo, kto ako chce).

Dobrú chuť!

Potrebujeme (kurzívou som doplnila moje obmeny):

  • 200 g Oreo keksíkov (cca 300-350g)
  • 100 g roztopeného masla (150 g)
  • vanilkový cukor
  • 1000 g Philadelphia (500 g Philadelphia, 500 g jemný tvaroh - odporúčam buď alebo, nemiešať)
  • cukor
  • 5 PL hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1 a pol kyslej smotany (cca 370 g)
  • struk vanilky (nemala som, nedala som, dala som viac vanilkového cukru)
  • Salko
Postup:

Salko som začala variť ako prvé. Jeho skaramelizovanie trvá aj tak najdlšie, prípadne si to uľahčite a kúpte Salko karamel. Oreo keksíky som rozomlela na cimpr-campr (pár celých kusov som si odložila nabok), roztopila som maslo, zmiešala som to spolu so štipkou vanilkového cukru a rozcapkala do formy (pre istotu vymastenej maslom). Piekla som 10 minút na 180 stupňov, potom som korpus vybrala a chvíľu nechala vychladnúť.

Medzitým som vymiešala Philadelphiu s tvarohom, cukrom (podľa chuti, použila som hnedý a vanilkový, ale nezabúdajte, že máme korpus zo sladkých keksíkov a na vrch príde ešte sladké Salko!) s múkou a po jednom pridávala vajíčka. Nakoniec som vmiešala smotanu. Väčšinu zmesi som vyliala na vychladnutý korpus, na to som dokola poukladala celé Oreo keksíky, ktoré som si odložila a opatrne lyžicou vliala zvyšok zmesi. Takto pripravený som ho piekla v trúbe cca 60-65 minút na 160 stupňov. Keď je cheesecake hotový, polejeme ho skaramelizovaným Salkom (to moje chúďatko bolo iba také polo karamelizované. ale dobré).

Dobrú chuť !





12 komentárov:

  1. Vypadá to krásně:) Už jsem jednou pekla cheesecake- karamelový :) Povedl a třeba bych zase někdy mohla upéct cheesecake:) Ale nevím jestli jahodový nebo oreo :)

    http://cookies-cat.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to "cestíčko" z Oreo keksíkov je naozaj výborne, odporúčam! :)

      Odstrániť
  2. Cheesecake robím pravidelne :) Doma ho milujeme.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. cheesecake už chcem ochutnať,ešte nikdy som ho nejedla :D inak ty nie len že máš roztomilé veci,oblečenie,blog,výrobky made by ružový plameniak,ešte aj tanierik,lyžičku a servítky! a lubka tie návleky bud postupne pridávať aj v rôznych iných farbách :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. teraz som pozrela ten blog a ďakujem,teraz som zostala ešte viac hladná ako som už bola :)

      Odstrániť
    2. cheesecake je dobrotka :) ja ti kľudne aj upečiem, volaj a krič keď budeš v Bratislave :D :)) no inak, vyzerá to asi ako keby sme doma ani klasické biele taniere nemali..ale máme ! :))
      tie návleky sú krásne, ďakujem za tip , už rozmýšľam, ktoré sa mi budú najviac hodiť :)

      Odstrániť
  4. Fíííha:) ten musím vyskúšať....vyzerá to super ...si šikovná

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Barborka, to snad né..chvíli sem nejdu a tady přibylo tolik nových článků! Tvůj Bashaland roste před očima! ;-) Takže otevírám lahvinku bílého, pod záda si dávám ještě jeden polštářek a jdu číst, prohlížet, kochat se a taky trošku slintat (protože tenhle oreocheesecake je božské dílko) :-D.
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Júu Vivi, pozeraj, slintaj , vychutnávaj, budem rada ! (inak si ma celkom inšpirovala , asi si dám k večeri pohárik bieleho :))

      Odstrániť
  6. ďakujem kočky, ste všetky zlaté :) dúfam, že keď vyskúšate bude chutiť!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vydaril sa ti na jedničku, šikula! :)
    Ajééje, teraz sa z tej torty už naozaj nevyvlečiem ;) Idem vymýšľať, čo upečiem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Fajny blog ;-)
    obserwuje :P
    i zapraszam : http://welcome-to-the-world-princess.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D