piatok 21. júna 2013

Homemade peanut butter (and chocolate hazelnut spread)

Neviem, aký máte vzťah k arašidovému maslu, ale predpokladám, že ho zbožňujete. Pretože arašidové maslo je pochúťka, ktorú si skôr či neskôr zamiluje každý. Možno nie na prvé ochutnanie. Ale ak mu dáte opäť šancu, už ho neopustíte. Moje prvé spomienky s arašidovým maslom sa spájajú s mojim (asi jediným) malým športovým úspechom. Pred mnohými a mnohými rokmi som sa prihlásila na 5 km beh - na čom by nebolo nič zvláštne, ale predpokladám, že všetci, ktorí ma poznajú a toto si prečítali, práve spadli zo stoličky kvôli záchvatu smiechu. Proste Baša a šport nie, ale Baša a beh to je ako.. neviem. Vegetarián v McDonalde. Alebo niečo podobne šialené. Ale dobre čítate, priatelia, Baša raz v živote odbehla 5 kilometrovú trasu a dokonca ani nedobehla posledná. A ešte aj medailu dostala. A keďže Baša je majster športovec, ako sváču pred behom si dala toast s arašidovým maslom a džemom. A odvtedy je arašidové maslo navždy symbolom zdolávania nepredstaviteľných prekážok (som strašne poetická). 


A teraz ďalšia pravda: akokoľvek náročne to vyzerá, vytvoriť si arašidové maslo doma je najjednoduchšia vec na svete. (ale nikomu to nehovorte) Ja som ho pripravila mojej honey na narodeniny, pridala som aj túto čokoládovo-orieškovú pastu, ktorá je ale trochu tuhá (nutelu od toho nečakajte, možno ako plnka do cupcakes alebo na nejaký koláč?) a neodolala som a spravila si za porciu aj sebe. Mňamka.


Recepty som našla na mojom obľúbenom blogu TU.

Arašidové maslo

Potrebujeme:

  • cca 500 g arašidov
  • trošku soli
  • trošku trstinového cukru
Postup:

Áno. To je naozaj všetko. Najpracnejšie na celom recepte je vyzliecť arašidy. Pretože ja som ich nevyzliekala len z ich krustičkového kabátika, ošúpala som ich aj z ich hnedédo svetríka - proste vám musí ostať komplet nahý arašid bez šupinky. Keď sme arašidy ošúpali, dáme ich do mixéra a mixujeme. Pravdepodobne si budete musieť robiť malé prestávky a budúce arašidové maslo "zoškrabať" zo strán misky alebo mixéra (podľa toho, kde mixujete). Stačí naozaj len trocha trpezlivosti a mixovať, to je celé. Ja som pridala trošku soli a naozaj len trochu cukru (asi pol lyžičky), ale každý podľa chuti. Čím dlhšie budete mixovať, tým bude maslo jemnejšie. (celá výroba trvá do 10 minút)
Keď som robila svoju porciu, druhýkrát som prehriala mixér a už som nemala nervy a chcela som ísť spať, preto je moje arašidové maslo trochu chrumkavejšie :D Ale stále mňamka ;)


Čokoládovo-oriešková nátierka

Potrebujeme:
  • 1 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/2 šálky cukru
  • 5-6 lyžíc kakaa (ja som použila holandské, žiadne granká!!)
  • 1/4 šálky javorového sirupu (ja som skombinovala zlatý sirup a javorový)
  • 1/4 šálky oleja (dala som ešte menej a nakoniec som aj tak zlievala)
  • 2 lyžice kokosového mlieka (akékoľvek máte doma)
Postup:

Najprv si rozmixujte orechy, kým nadobudnú krémovú konzistenciu (podobne ako u arašidov, rátajte s prestávkami, bude to trvať 5 až 10 minút). Pridajte ostatné ingredience a miešajte, kým sa všetko poriadne spojí. Prípadne dochuťte cukrom, kakaom, čo vám chýba, ja som napríklad pridala viac mlieka a menej oleja, táto zmes je totiž naozaj veľmi tuhá, nie je to klasická nátierka. Ale do nejakého koláčika určite využijete! ;)


8 komentárov:

  1. Mňamky :)
    ja robievam vždy na jeseň jablkovo-čokoládovú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som arašidové maslo neochutnala ešte nikdy, a zas až tak veľmi ani netúžim. ale môže to byť fajn. raz to určite skúsim a ak sa mi to zaľúbi tak použijem aj tento tvoj článok. a chcem sa ti poďakovať za nádherný komentár u mňa na blogu, ani si nevieš predstaviť ako ma to potešilo, je skvelé vedieť, že tu sú ľudia, ktorí chápu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Arašidové maslo som mala raz v živote a veľmi si naň nepamätám. :D Ale vyzerá skvelo, o tom niet pochýb. A tá čoko nátierka? Kde je čokoláda to chcem! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda popravdě, to s tím milovánm bych úplně netvrdila,já jsem třeba v okolí široko daleko jediná,která ho má ráda :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý kto ho ochutnal ho musí milovať! Inak to nejde! :D :D

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D