streda 26. júna 2013

Karfiolová pizza

Áno. Ja viem. Ten názov. Smejete sa mi do tváre (teda do príspevku), ťukáte sa na čelo a spokojne rozmrazujete svoje kvatro formádži. Tak tam sa na chvíľu zastavte. Zamyslite. A vyskúšajte. Už len preto, že si neviete predstaviť tú chuť. Neviete, že? Ani ja som nevedela, tak som vyskúšala. Ako, nebudeme si klamať, jasné, že to nechutí ako pizza. Ale viete čo? Je to VÝ-BOR-NÉ! A najlepšie na tom je, že je to v podstate - prakticky - takmer diétne (OK, ale diétnejšie ako pizza!) takže si na večeru môžete dať aj štyri a aj tak vám nepraskne šnúrka na bikinách (prinajhoršom ju trochu povolíte).


Recept som našla TU, pokiaľ ide o základ, postupovala som presne podľa neho, akurát zdobenie (plnku? ako sa to volá? mňamky na vrchu "pizze") som si prispôsobila podľa toho, čo bolo doma a na čo som mala chuť a tomu prispôsobila aj čas pečenia (Lucka mala mňamky na pizzu tepelne upravené, ja nie tak som ich šupla aj s pizzou, nech sa pečú spolu).

Potrebujeme:

Na základ:
  • 2 hrnčeky karfiolu (cca jeden stredne veľký karfiol)
  • 1 mozzarela
  • 1 vajce
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • bazalka (ja som dala pár lístkov čerstvej, v origináli je 1 lyžička sušenej)
Náplň:
ľubovoľná, kto čo ako chce, ja som bola leňoch, tak som dala čo bolo doma - 
  • paradajkový pretlak
  • šunka (na šunku som citlivá a keď si kúpim, snažím sa aby mala aspoň 80 - 90 % mäsa - čítajte si zloženia ;)
  • cherry paradajky
  • pizza korenie
  • 1 mozzarela
Postup:

Karfiol aj mozzarelu by ste mali nastrúhať nahrubo - keďže som mala s týmto krokom trochu problém (ala karfiol aj na strope a boľavé prsty), trochu som si to zjednodušila a karfiol šupla do mixéru a nahrubo ho postrúhala, to isté som potom (nie spolu!) spravila aj s mozzarelou. Karfiol som nechala 8 minút ohrievať v mikrovlnke, keď som ho vybrala, nechala som trochu vychladnúť a zliala vodu (a to nezanedbávajte, inak budete mať blatovú pizzu). Vmiešala som vajíčko, soľ, cesnak a natrhanú bazalku. Premiešajte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie, rukami alebo zadnou stranou lyžice ucapkajte tenkú placku. Takto pripravený základ som dala do rúry vyhriatej na 180 ˚C predpiecť na 10 minút.

Po 10 minútach som si "pizzu" vybrala, natrela ju paradajkovým pretlakom a na ten poukladala plátky šunky, mozzarelu a cherry paradajky nakrájané na kolieska. Proste klasika. Všetko som vrátila do rúry a piekla ďalších 20 minút.
Nakoniec som chcela ešte chrumkavé okraje, tak som zvýšila teplotu na 220 ˚C a piekla cca 2-3 minútky. Je to mňamka!
Dobrú chuť.


13 komentárov:

  1. !hneď som vedela, že to bude výborné. hneď to idem ukázať mamke, tá bude nadšená. a skvelý tip na kuchársky blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daj vedieť či ste skúšali a chutilo :) a ten blog odporúčam, perfektná inšpirácia!

      Odstrániť
  2. jakáže? :D karfiol asi neznám a máš sexy ubrousek!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :DDD květák , áno, radšej to tam niekde doplním :D

      Odstrániť
  3. mňaaam, karfiól milujem! Hneď zajtra určite vyskúšam :)


    Stray Alley

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si skúšala, tak dúfam, že chutilo :))

      Odstrániť
  4. karfiól, to je moje! :D určite ju musíme doma niekedy skúsiť (čo najskôr).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. toto vyzera uplne supeeer! nikdy by ma nenapadlo urobit si karfiolovu pizzu, odkladam recept, urcite vyskusam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že, ani mne! Čiastočne aj zo zvedavosti som skúšala a bola som prekvapená, naozaj výýýborné :)

      Odstrániť
  6. Náhodou! To může být skvělé. Já to určitě zkusím ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D