streda 22. januára 2014

Rebarborovo-jahodový koláč so snehovou perinkou

Keďže stále si byvákujem na internáte, nemám veľa miesta pripraviť iný príspevok ako jeden zo zimných zásob. (Mám sa inak výborne, už sme si zvykli, že sa troška tlačíme a niekedy viac ako inokedy, keďže každý večer sa za nami aspoň na hodinu zastaví náš tretí budúci spolubývajúci, ktorý má asi dva metre, takže okrem nás troch sú v miestnosti štyri kufre, jedna cestovná taška, rozložený matrac a kilo pomarančov, ale je nám veselo. Akurát som bola dnes už tretíkrát dokupovať ponožky, keďže dátum odchodu je stále pomerne neistý, kúpila som si pre istotu sedem párov.)
Takže vzhľadom k okolnostiam to dnes bude recept, ale keďže ja som Baša a som vždy tak trocha niekde inde, tak vám v tento zmrznutý januárový deň ponúkam recept na rebarborovo-jahodový koláč so snehovou perinkou. Lebo však kedy inokedy.


Verte či nie, ale tento koláčik sme doma robili naozaj počas vianočných sviatkov. Došlo k tomu tak, že som pri svojom tradičnom vianočnom plienení špajze natrafila na zaváranú rebarboru a spomenula si na mrazené jahody, ktoré mi babka nabalila týždeň predtým. Ľahké, mňamózne, hurá do pečenia ! Recept som našla TU.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 140 g studeného masla
  • 280 g špaldovej múky
  • 2 žĺtky
  • 75 g cukru
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónovej kôry
Náplň:
  • 250 g jahôd (mali by byť nakrájané na štvrtiny alebo polovicu, ale moje boli menšie, šli vcelku)
  • 1 konzerva rebarbory ALEBO 3 stonky rebarbory (olúpané a nakrájané na menšie kúsky)
  • 150 g cukru
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • 1 rozšľahané vajíčko
  • 1 lyžička citrónovej kôry + 1 lyžica citrónovej šťavy
Perinka:
  • 4 bielka
  • 150 g práškového cukru
  • štipka soli

Postup:

Z ingrediencií na cesto si rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky odpočívať približne na pol hodinu. Kým cesto chladne, môžete si pripraviť všetky prísady na koláčovú náplň - jednoducho ich spolu zmiešajte. Množstvo cukru je orientačné, opísané z pôvodného receptu, pricukrite ako máte radi, mne sa marí, že som dala asi 90 g.
Trúbu si predhrejte na 180 °C. Formu si vymažte maslom a vysypte múkou a pekne do nej vycapkajte vaše vychladnuté cesto, snažte sa, aby bolo čo najrovnomernejšie.
Koláč naplňte jahodovo-rebarborovou plnkou a dajte piecť na približne 30 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť. Medzitým si pripravte sneh, vyšľahajte všetky bielka so štipkou soli a do tuhého snehu pridávajte cukor (opäť množstvo orientačné, my sme dali asi 3-4 lyžice).
Keď koláč vyberiete z trúby, pekne naň navrstvite sneh - ide to aj veľkou lyžicou - a pekne ho urovnajte, aby boli všade pekné kopčeky.
Koláč vložte naspäť do trúby na približne 10 minút, kým špičky snehu nezačnú zlatnúť. Potom trúbu vypnete a koláč v nej nechajte ešte 30 minút, snehová perinka pekne zozlatne a trošku vyschne. Hotovo! Dobrú chuť!


8 komentárov:

  1. mm, tak tento je presne podľa mojej chuti, my robíme podobný s jablkami, určite vyskúšam na zmenu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ooo a iba jablká alebo jablká s niektorým z týchto ovocí? Podeľ sa :))

      Odstrániť
  2. Vďaka za recept. Rada skúšam nové veci a ešte radšej pečiem (samozrejme ak je čas hihi). Vyzerá to proste mňamkovo!! :)
    Gold Phoenix

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bol mňamózny, keď budeš mať čas určite vyskúšaj :)

      Odstrániť
  3. rebarboru mam velmi rada, takze kolac musi byt superchutny :) ale je mi luto, ze sa stale nevyriesilo tvoje byvanie. aj ked kupovanie ponoziek je jedna z mojich oblubenych cinnosti (podobne ako odlepovanie a nalepovanie samolepiek a pitie bananovych milkshakov :)) je fajn, ze znies stale pozitivne. aj ked ste s sardinkovom mode :) niektori ludia by uz "vysilovali" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. anoo bol presne taký ! :)) ooo! aké parádne obľúbené činnosti ! ponožky rada kupujem aj ja, ale radšej z dôvodu, že nájdem nejaké s infantilným vzorom ako že nemám čo na seba :D ano, snažím sa, priznám sa, viac som vyšilovala doma ako keď som tu :) ale už byt máme, len sa tam ešte nemôžme nasťahovať :) len som to nechcela spomenúť skôr aby som to nezakríkla, kým to nebude stopercentné ;))

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D