štvrtok 9. januára 2014

yummyfoodtosaygoodbyeto2013

Silvester nevidím ako príležitosť na to, aby som zmiešala všetky liehoviny v dosahu a opicu z ramena vyhadzovala až do Troch kráľov - vo mne Silvester evokuje možnosť zatvoriť sa do kuchyne a pripravovať mňamky pre všetkých okoloidúcich (už sa poznáme dosť dlho, na niekotré podivuhodné črty mojej povahy ste si už mohli zvyknúť). Skúšať, vymýšľať a kuchtiť mi prináša asi toľko radosti ako iným aktivity z prvej vety - ale proti gustu žiadny dišputát. :)
S touto mňamóznou tradíciou prípravy chuťoviek som začala už minulý rok a hodlám v nej pokračovať tak dlho, ako bude pretrvávať moja averzia k Silvestrovským zvykom. :)


Priznám sa, tento rok to bolo trochu jednoduchšie ako minulý, iba jeden koláčik a kopa jednohubiek, výrazne (vlastne iba) inšpirované časopisom Apetit. Popozerajte, v duchu si predstavte, ako by vám to chutilo a potom hurá vyskúšať, jednotlivé recepty sú naozaj veľmi jednoduché a rýchle a určite super poslúžia do budúcnosti pre malé oslavy.
A čo bolo posledný deň minulého roku na programe?



Začnime receptom, ktorý mám z kuchárky Apetit s poetickým názvom:

Čtverečky s rajčaty

Potrebujeme:

  • 1 plát lístkového cesta
  • 30 g rozpusteného masla
  • 60 g syra feta
  • 100 g čiernych olív
  • 250g cherry paradajok
  • čierne korenie
Postup:

Priznám sa, netuším, akú gramáž mali moje jednotlivé prísady, preto som okopírovala oficiálne čísla z knižky, s tými nič nepokazíme. Ja som len vzala, čo som mala doma a krájala a aranžovala.
Rúru predhrejte na 200 °C, na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo maslo+múka) rozložte plát cesta a rozkrájajte ho na štvorčeky. Cesto pomažte rozpusteným maslom a na každý štvorček položte kúśok fety, jednu olivu a polovicu alebo štvrťku paradajky (podľa toho, aké veľké máte štvorčeky). Posypte korením a pečte cca 20 minút.


Falafelové guličky s jogurtovým dipom

Potrebujeme:
  • 2 x 400 g plechovka cíceru (cizrny)
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 menšie cibule, nasekané
  • 1 väčší zväzok petržlenu (nedala som)
  • 1 väčší zväzok koriandru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3-4 lyžice ovsených otrúb
  • rímsky kmín, mletý koriander, soľ, korenie
Na dip:
  • 250 g hustého jogurt
  • 3 lyžice tahini (sezamovej pasty)
  • 1 lyžica medu
  • strúhaná kôra a šťava z polovice citróna
  • pol lyžičky chilli
  • pol lyžičky škorice
  • soľ, korenie
Postup:

Recept mám z rovnakej kuchárky Apetit, jediné, čo som zmenila je petržlen, ktorý som vynechala, korenia som si tiež trochu pomenila (napr ja som dala majorán a bazalku), strúhanku z pôvodného receptu som zmenila za ovsené otruby a v dipe som použila citrón namiesto pomaranča v origináli.

Cícer zlejte a rozmixujte spolu s cesnakom a cibulou. Vmiešajte bylinky, ktoré používate a nakoniec pridajte aj olej, otruby, korenie a soľ. Namočenými rukami formujte guličky a opekajte na panvici - podľa origináleho receptu ich treba opekať na rozpálenom oleji, ja som ich radšej robila na suchej panvici a prevracala, výborné boli aj tak. Hotové položte na papierovú utierku pre odsatie prebytočného tuku.
Zmiešajte všetky suroviny na dip a podávajte - odporúčam trochu menej medu a trochu viac chilli ako uvádzam.


Rolky zo sušenej šunky

Recept z časopisu Apetit január 2014, priznávam, najjednoduchší a môj favorit.

Potrebujeme:
  • 12 tenkých plátkov sušenej šunky (prosciutto crudo napr.)
  • rukola
  • 100 g tvrdšieho syra nakrájaného na dlhšie pásiky
Postup:

Na každý plátok šunky na strane zarovnajte rukolu, položte na ňu kúsok syra a zarolujte. Prekrojte šikmo na polovicu a servírujte.


Rajčátka s avokádovou penou

Z rovnakého čísla Apetitu, január 2014, ako recept predchádzajúci. Paradajky a avokádo predstavovalo kombináciu, ktorú zbožňujem a musím vyskúšať. Piplačka. Strašná. Ale mňamózne.

Potrebujeme:
  • cca 30 malých paradajok (niečo medzi malými a klasickou veľkosťou)
  • 1 avokádo, olúpané a nakrájané na kúsky
  • 125 g smotanového syra (Lučina / Philadelphia napr.)
  • 1 malý drtený strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ, chilli
Postup:

Paradajkám pri stopke odrežte cca tretinu (ak stojí, nechajte ju tak, ale ak padázrežte zo spodnej strany tenučký plátok, aby dobre stáli, záleží od paradajok, napr moje stáli bez pomoci) a vydlabte z nich dužinu. Rozložte ich otvorom dolu a chvíľu nechajte odkvapkať.
Medzitým si rozmixujte smotanový syr s avokádom, cesnakom, pridajte citrónovú šťavu a osoľte. Dochuťte chilli a naplňte paradajky. Môžete ozdobiť lístkom bazalky.


Uhorkové kolieska s lososom

Do tretice všetko dobré, aj tento recept som si požičala z januárového čísla Apetitu. Hurá do toho!

Potrebujeme:
  • 1 menšiu uhorku nakrájanú na plátky
  • 2 lyžice creme fraiche (u mňa nahradené Lučinou)
  • 1 lyžica majonézy
  • strúhaná kôra z 1/2 citrónu
  • 1 lyžice nasekaných kaparov
  • 1 kyslá uhorka nakrájaná nadrobno
  • (2 lyžičky nasekaného kôpru)
  • 200 g údeného lososa
  • soľ + korenie
Postup:

Opäť veľmi jednoduché, zmiešame všetky ingrediencie - creme fraiche, majonézu, citrónovú kôru, nasekané kapary, nakrájanú uhorku, osolíme a okoreníme. Navrstvite na plátky uhorky a obložte kúskami údeného lososa. Ak používate, ozdobte kôprom.



Banánový koláč s kokosom a karamelom

Nikdy neuhádnete - je z januárového čísla časopisu Apetit! :D

Potrebujeme:

Na korpus:
  • cca 200 g kokosového krému
  • 500 g čokoládovo-kokosových sušienok (ja som použila Koka)
Na krém:
  • 397 g konzerva karamelového salka
  • 100 g kvalitnej horkej čokolády, nasekanej (odporúčam vysokopercentnú, moja bola cez 80%)
  • 4 banány nakrájané na plátky 
  • smotanu na šľahanie (podľa receptu 500 ml, ja som použila asi iba 200 ml a ochutila kokosom)
  • čokoládovú tyčinku s karamelom - napr. Snickers
Postup:

Na korpus najprv pomaly rozpusťte kokoskový krém, medzitým si rozmixujte sušienky. Pomaly k nim prilejte kokosový krém a vytvorte cesto, zmes, niečo medzi drobenkou a cestom - bude mäkké a ľahko tvarovateľné. Cestu natlačte do formy s priemerom cca 22 cm a dajte chladiť približne pol hodinu.
Medzitým do hrnca vlejte karamelové salko a pridajte nalámanú čokoládu - odporúčam pripravovať vo vodnom kúpeli, čiže v hrnci zohrejte vodu a na to položte nerezovú misku tak, aby sa nedotýkala vody, do ktorej vlejete salko a čokoládu, miešajte kým sa čokoláda nerozpustí a zmes sa nespojí. 
Do formy na korpus naukladajte plátky banánov, zalejte karamelovo-čokoládovou zmesou - ak vám ostali banány, môžete ich poukladať aj na vrch koláča. Hotový koláč dajte minimálne na hodinu chladiť do chladničky (odporúčam dlhšie).
Pred podávaním vyšľahajte šľahačku, ozdobte koláč a pridajte na plátky nakrájanú čokoládovú tyčinku.




Skúšali ste už niektorý z receptov alebo plánujete vyskúšať?

11 komentárov:

  1. Wau ,klanim se nad tim mnozstvim vyrobenych dobrutek,jsi moc sikovna.Takovehle mejdanove receptiky se vzdycky hodi,ukladam a tesim se az vyzkousim!Predevsim ty rajcatka pac na avokado jsem ujeta!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jooj, aj ja milujem avokádo :) teším sa, že potešili, určite vyskúšaj, mňamózne všetky do jedného :)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Veru mňam a koláč ako pre nás dve - čokoládový a kalorický! mňam!! :D :D

      Odstrániť
  3. Ten koláčik ♥
    aaaa.... vidím to na večerné plienenie chladničky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čo to? Kam som to klikla? Kam som sa to dostala? Do neba? Och. Nemám slov! Len chuť na... čokoľvek!:D Poetické čtverečky, falafel, avokádo, banánový koláčik! Áno, som v raji... a hovorím MŇAM! U nás si zo Silvestra robíme také "druhé Vianoce":-) (len sladké koláčiky (tiež) striedajú tie slané:-). Varíme, pečieme a papáme dobrotky, pozeráme filmy a rozprávky, popíjame vianočný punč a sedíme pod stromčekom.:D Takže sa mi zdá, že toho Silvestra oslavujeme doosť podobne;-). :-*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juu, ty si zlatúch, mňam, ďakujem :))
      joooj veru veru, to mi znie povedome, ale taký Silvester je predsa aj tak najlepší ;))

      Odstrániť
  5. Baša,prosím ťa,vydaj kuchárku! Toto čo nám tu servíruješ,je luxus <3
    sezamová/kokosová pasta-to kde také dostať? (ano,som mizerná gazdiná :/ )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha, ďakujem Berny, to by bolo super :)) ale to nie sú moje recepty, to len kopírka z Apetitu , tak by mi tá kuchárka moc neprešla :D
      sezamová pasta - tahini - kúpiš v bio obchodoch ale našla som ti, môžeš si aj vyrobiť :))
      http://varecha.pravda.sk/recepty/falosna-pasta-tahini-/26399-recept.html

      a kokosový krém tiež majú v bio a tak, ale ja som ho objavila v Tescu a bol dokonca v akcii, no nekúp to.. :D

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D