sobota 26. júla 2014

Hamburg

Minulý týždeň bolo teplo. Blížil sa víkend. Bolo voľno. Z neznámych príčin padol nápad "poďme do Hamburgu". Večer. A tak sme šli, vyrazili sme hneď na druhý deň ráno (OK, fajn, bol to obed, lebo som si musela umyť vlasy, nalakovať nechty a zbaliť sa !!! Kto by to bol povedal, že zbaliť sa na tri dni aj s cestou bude pre Bašu taký neskutočný problém?! Odpoveď: Každý.). Ešte pred odjazdom som porobila nutné opatrenia: rýchlo a zbesilo hľadala hotel, prešla som celý booking, len aby moje držgrošovské ja 15 hodín pred dorazením do cieľa našlo niečo čo je za a) v jednom kuse za b) čo najbližšie k centru za c) za smiešnu sumu, samozrejme. Čistota a raňajky boli bonus, na ktoré som tiež žmúrila. Nádej umiera posledná a kto hľadá ten nájde, takže keď som s ťažkým srdcom odolala hotelu, ktorý bol v minulosti bordelom a stále mal izby zo semišu plné červene, navyše zhodou náhod sídlil na myslím druhej najväčšej nemeckej (hamburskej?) ulici pýšiacej sa prekvitajúcou úspešnosťou najstaršieho remesla, preklilka som aj na oko krásny hotel, ktorý ma odlákal hodnoteniami ubytovaných ako smrad (môj tajný tip - vždy si tie hodnotenia pozorne prečítajte a vždy na ne dajte, pomôžu ako soľ)(úžasne poetická som dnes) a odolala aj lacnému hotelu, ktorý bol tak ďaleko, že neviem, či to bol vlastne ešte Hamburg, doklikala som sa na hotel, ktorý sa podľa hodnotení v podstate rozpadávala a nutne potreboval rekonštrukciu, bolo to ale jediné, čo mu vyčítali, inak bol čistý, personál úžasne nápomocný, raňajky lecker a poloha tutti-frutti. Druhé nutné opatrenie bolo, že som napísala mojej honey, lebo som vedela, že nikto mi tak neporadí čo kde ako prečo v Hamburgu ako ona.


Tipov a nápadov bolo viac ako dosť, až sme ich, samozrejme, všetky nepostíhali (lebo bolo teplo, lebo ja som šmatlavá a občas neschopná v boji s deravou pamäťou a nefungujúcou wifi a preto niektoré linky otváram prineskoro), ale čo sme videli a postíhali, stálo za to. Času sme až tak veľa nemali, dorazili sme v piatok podvečer a v nedeľu naobed odchádzali. Prezradím teda tajné tipy, ktoré som skúsila a aj tie, ktoré som neskúsila, aby ste mali nápad čo s dlhými letnými dňami a rozhodli sa vyraziť do Hamburgu.


Čo sme rozhodne nevynechali, bol prístav a všetky cestičky okolo vody, ktoré sme prešli tak často, ako sa dalo - a narazili aj na tento skvelý bar s navozeným pieskom, Astrou - pravým hamburským pivom, posteľami, kopou ľudí a autom, kde na "motore" opekali klobásky. Ďalším tipom bola štvrť Schanze, kde sme sa pošpacírovali, ja som nazrela do každého malého obchodíku cestou a následne sa prejedli tak, že som ja (ja!!) s ľútosťou odolala koláčovému miestu, ktoré som mala poctivo poznačené v mobile aj so scanom mapky. Nabudúce.


Samozrejme, že sme nevynechali prechádzku centra (také to drobné turistično musí byť!) a ja som nás nadšene ťahala na pláž, lebo bolo stodva stupňov a pláž bola super. Samozrejme, Baša a jej holubí (kiežby) orientačný zmysel, zastávka, ktorou sme sa tam chceli dopraviť nefungovala, ale však to nič, vystúpime tu a to prejdeme, aha to je kúsok, nie to sa ti zdá, to vždy vyzerá ďaleko na mape, fakt je to kúsok a tá pláž je super, to prejdeme. Aha. Máš ho vidieť. Keď odo mňa budete niekedy počuť tieto slová, zhoďte ma pod metro (žartujem, prosím, nikam ma nehádžte). Plán a nápad to bol síce úžasný, vykľula sa z toho asi hodinová prechádzka v stotri stupňoch a doteraz nechápem, ako to, že som neostala na ceste ako kúsok opečenej slaninky a keď sme nakoniec dorazili zistili sme, že to ani nie je tá pláž na ktorú som nás ťahala a táto ani nie je taká pekná a bože koľko je tu ľudí! Nič to, malé neúspechy sú na to, aby nám pomohli viac si vážiť tie pekné veci. Tak. Dajme tomu.


S plážou mi to síce až tak nevyšlo, ale našťastie s ostatným programom áno. Dominika mi poradila tento super blog plný skvelých tipov a my sme poskúšali, čo sme stihli. Ja osobne som bola nadšená z bodu číslo štyri, Old Elbe Tunnel, čo je tunel postavený v roku 1911 do ktorého sa zveziete a prejdete cez neho - pre mňa absolútne fascinujúce, ako niekto niečo také dokázal postaviť pred sto rokmi!! Obdivovala som aj veľké výťahy pre autá, celý tunel vlastne umožňoval prekročiť rieku pod vodou. Paráda nie? Druhá, pre mňa fascinujúca vec, bola plavba loďkou - skvelý vynález, ak si kúpite celodenný lístok na MHD, získate okrem možnosti voziť sa metrom či autobusmi aj plavku loďou, ktorá s vami prepláva celým prístavom (skontrolujte bod dva na zozname). Keďže sprostí majú šťastie, v čase keď sme sa na loďku vybrali my, práve oslavovala Queen Mary 2 desaťročnicu a robila si okružnú plavbu po Hamburgu. Takže všade v okolí, kde hodiny postávali davy ľudí, len aby túto mega loď zazreli, my sme vybehli z metra, naskočili na loď a Queen Mary 2 pozorovali z pohodlia paluby keď sme dvakrát plávali okolo s vetrom vo vlasoch. Parádička.

Boli ste v Hamburgu? Chystáte sa? Odporúča celý Bashaland!

10 komentárov:

  1. jee to zni super:)! Doufam ze se tam nekdy podivam!.)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no vyzerá to ako super výlet ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moja milá Baška, tvoju povahu by som chcela mať :D Jak ja lúbim tvoje články! Cestovacie, škoské aj tie domáce. A ked sa už pýtaš, nie, ešte som Hamburgu nebola, ale ty to vieš všetko podať tak, že si šlovek myslí, že tam musí nutne zablúdiť... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaaj moja, ver tomu, že niekedy by si veru nechcela! :D Ty si zlatá, ďakujeeem :-* Presne tak, to som rada, tak keď nabudúce nebudeš vedieť kam zablúdiť, máš tip ;)

      Odstrániť
  4. :D Baš, ty si výletník naslovovzatý :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D