V predchádzajúcom príspevku som vás zoznámila s jednoduchšou časťou nášho silvestrovského menu. Dnes sa pozrieme na zúbok receptom, ktoré mi dali pekne zabrať. Pečenie ma naozaj baví a keďže v poslednej dobe pečiem naozaj často, mám chuť skúšať recepty, ktoré pozostávajú z dlhého zoznamu ingrediencií alebo aspoň na pohľad vyzerajú, že si vyžiadali trochu práce.
Ako napríklad báječne báječný jablkový koláč. A sladučké cookies s pestrofarebnou polevou (viete, Bashaland. My sa farieb nebojíme. Čím viac farieb, tým lepšie.)
Tak pekne po poriadku - predstavujem vám Mandľový koláč s jablkami a javorovým sirupom (podľa receptu v časopise Apetit).
Kým začneme:
- keď v Apetite k receptu napíšu "snadné" - nie je to tak! Opäť som si to raz overila ! "Velmi snadné" sú fajn. "Snadné" nie sú snadné!
- príprava tohto koláča vraj trvá 30 minút. Buď som ja pomalá alebo si vyhraďte ešte polhodinku k tomu.
- pripravte si najväčšiu formu, akú doma nájdete. Inak sa vám stane, že formu spokojne vymažete maslom, vystlete papierom na pečenie a keď do nej vlejete cesto, zistíte, že vám druhá polovica zostala v mise. A pripravte sa na to, že táto torta je NAOZAJ ťažká. Odporúčam dvíhať, prenášať a vkladať do rúry len po výdatných raňajkách.
- v koláčiku nie je múka, pripravte sa preto na to, že nebude vôbec držať tvar po rozkrojení (no a čo, aj tak je taký dobrý, že sa ani nenazdáte a zjete ho :)
- môj vyzerá presne ako na obrázku v časopise. Taká som na seba hrdá, že som to musela niekde spomenúť :)
Potrebujeme:
Na korpus
- asi 3 pevné jablká
- 30g masla (+ na vymazanie formy)
- 280g trstinového cukru
- 2 klinčeky
- 75g opláchnutých hrozienok
- 260g mletých lúpaných mandlí
- 220g celých lúpaných mandlí
- 2 a pol lyžičky mletého zázvoru
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 4 vajíčka
- 145ml javorového sirupu
Na vrchnú vrstvu
- 2 sladké jablká (olúpané, zbavené jadierok) + citrónová šťava na pokvapkanie
- 50g nelúpaných mandlí nasekaných na hrubo (moje boli lúpané)
- 50g rozpusteného masla
- 50g trstinového cukru
Postup:
Jablká na korpus ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na osminky. Na miernom plameni rozpustite maslo (na veľkej panvici. inak dopadnete ako ja, jablká budú utekať z miesta činu), pridajte jablká (ideálne, aby sa vám zmestili na jednu vrstvu), vsypte 50g trstinového cukru, klinčeky a premiešajte. Za občasného miešania ohrievajte asi 5-7 minút pokiaľ jablká nezačnú chytať zlatistú farbu. Vylovte klinčeky (inak ich váš drahý nájde v koláči a nechtiac rozkúše), pridajte hrozienka a zahrievajte ešte cca minútu aby zmäkli. Vypnite a nechajte vychladnúť.
Rúru predhrejte na 160°C. Tortovú formu (vysokú !! priemer cca 26 cm) vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. V mixéri nahrubo rozmixujte mandle a zmiešajte ich s mletými mandlami, zázvorom a kypriacim práškom. Zvlášť šľahačom vyšľahajte vajíčka, 230g cukru a javorový sirup do peny. Pridajte mandlovú zmes (z mixéru) a jablčnú hmotu (z panvice) a zľahka spolu premiešajte. Preneste do pripravenej formy.
Na vrchnú vrstvu nakrájajte jablká na tenké plátky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou a pekne naaranžujte na cesto do kruhov. Posypte mandlami, pokvapkajte maslom a pocukrujte. Pečte 60-75 minút.
Po vychladnutí môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou.
A poslednou mňamkou boli Cukrové sušienky. Samozrejme, tematicky dozdobené.
Bolo to moje prvé zdobenie. Na koniec, keď sa mi konečne začalo dariť a pochopila som, ako na zdobenie, som použila modrú polevu. To je dôvod, prečo sú všetky čísla a menšie ozdoby tejto farby.
Okrem pohárikov a šampusových fliaš, ktoré som si nakreslila na kartón a vystrihla, som použila klasické vykrajovačky. Inšpirovala som sa všade na internete - neverili by ste, koľko dizajnov new year's eve cookies google ukrýva...
Keďže som pri celom pečení postupovala podľa Cataliny a jej príspevku, rozhodla som sa, že vám recept neprepíšem, ale pekne vás pošlem na jej blog :) Dala si s príspevkom, fotkami aj vypísaným postupom záležať a je naozaj krásny a keďže ja som nič nepridala, iba podľa neho postupovala, príde mi nefér ho sem celý skopírovať. Len sa pozrite, nájdete tam aj rôzne tipy ako na cookies - TU :)
Keby ste sa rozhodli ktorýkoľvek recept vyskúšať, pochváľte sa, budem sa tešiť :)
Želám vám krásny víkend a sebe želám, aby môj budúci týždeň nebol taký šialene šialený ako tento a ja som sa stihla aj na chvíľu zastaviť (aj na blogu ! hlavne!)
Mňam, mňam! Koláč by som určite rada ochutnala, ale tie cookies... Tie by som neochutnala, ale priam zožrala. Obdivujem, že si si s tým dala toľkú prácu, na to by som nemala nervy, aj keď rada zdobím. Cookies sú strašne pekné, inak aj toto je celkom dobrá stránka s receptami: http://devceuplotny.blogspot.cz/
OdpovedaťOdstrániť:D:D že priam zožrala, super si :D no..už keď som sa do toho pustila som si aj trochu nadávala (lebo mi to najprv vôbec nešlo) ale povedala som si, že keď už som začala, aj to dokončím :)
Odstrániťsuper, ďakujem za tip, hneď sa na ňu pozriem :)
Ten koláč by som si dala práve v tomto okamihu,mňam :) A cookies krásne, škoda zjesť, zavrieť do vzduchotesnej nádoby a budúci Silvester znova vytiahnuť na dekoráciu :D
OdpovedaťOdstrániťNoo, vieš aký bol dobrý, mňam. Aspoň stál za tú námahu čo mi spôsobil v kuchyni :D
Odstrániťaj som si hovorila, či nejaký neodložiť..ale keďže mi tak chutili, povedala som si kašlať na to :D
mňamky :P
OdpovedaťOdstrániťhttp://ilovesimplyfashion.blogspot.sk/2012_11_01_archive.html
tie cookies teda vyzerá riadne chutne! a to že sa v bashalande nebojíte farieb nám písať ani nemusíš predsa :))
OdpovedaťOdstrániťBashinko, říká se, že se "jí i očima" a u tebe to platí dvojnásob (teda stonásob). Tvoje dobroty hýří barvama (vsadím se, že i spoustou chutí a vůní) a já myslím jen na jediné...pořádně se nadlábnout. ;-)
OdpovedaťOdstrániťVivi