pondelok 18. februára 2013

V Praze je blaze !

V Praze je blaze. A je to tak. Ja som fanúšik akéhokoľvek cestovania, spoznávania nových miest, zákutí a jedál, ale do Prahy sa rada vraciam, vždy sa tam veľmi teším a nikdy sa mi odtiaľ nechce. A teraz to nebolo inak. Bol to krátky oddychový výlet, ktorého podstatou bolo veľa / dobre jesť, pozrieť veľa malých aj veľkých, ale doma nedostupných, obchodov, veľa / dobre jesť a užiť si krásne pražské uličky. A veľa / dobre jesť.
Nech vám tento príspevok slúži ako inšpirácia na pekné chvíle v Prahe!

Cestu vlakom odporúčam začať domácimi kúkis (sú to stále tie moje obľúbené, osvedčené, ktorých sa nikdy neprejem), príjemným spestrením je aj ponúkať kúkiskami spolucestujúcich, resp. ich šokovaný a podozrievavý výraz. Týmto kúkis ale nakoniec aj tak nikto neodolá.



Ideálne je rozhodnúť sa stráviť prvý večer v podniku odporúčanom miestnymi, dať si pivo a nejakú ľahkú večer k tomu. Pri nerozhodnom výbere medzi dvoma podnikmi, ktoré zodpovedajú kritériám, ale objavíme podnik tretí. Podnik tretí je reštaurácia z ktorej na prvý pohľad dýcha atmosféra. Hrajú v nej klasické, staré, jemné pesničky (odprisahala by som, že určite z gramofónu!), na stoloch sú sviečky, na strope lustre, na stenách plno obrázkov v drevených rámoch, na stoličke vankúšik, vo vzduchu skvelá retro atmosféra, v jedálnom lístku samé lahôdky vrátane českej kuchyne. Nedalo sa odolať, pivo a ľahká večera bude zajtra.
Krátko a výstižne, ako som si prečítala v jednom z hodnotení na trip advisor:
"The place itself was vintage with old bohemian style decoration and perfect for romantic candle dinner."



Nemôžu chýbať pomalé prechádzky nočnou i dennou Prahou. Dôležité je nikam sa neponáhľať a vychutnávať.





Dôležité! V nijakom prípade nevynecháme obchody! My sme navštívili napr. skvelý malý pestrofarebný obchod plný vychytávok do domácnosti (aj keď skôr do ženskej domácnosti, neviem, koľko pánov by ocenilo taniere, hodiny, zubné kefky či termosky hýriace farbami, prípadne kartáč na oděvy ktorý vyzerá ako mačka). Ďalší skvelý obchodík, ktorý podľa mňa musíte navštíviť keď ste v Prahe (ktorý ale, bohužiaľ, nemám odfotený) je Julius Fashion Shop. Nádherné, originálne a handmade oblečenie, doplnky či kabelky a veľmi milá a ochotná majiteľka. Keďže som tam bola s mojim drahým, krotila som sa a obzerala si všetko iba polhodinu. Mojim najväčším favoritom je táto sukňa, nakoniec som si ale, po dôkladnej analýze, dedukcii a "ale-veď-to-tu-nemôžem-nechať"osvieteniu odniesla brošňu zamilovaného žabáka a krásny čajíkový náhrdelník. Váhala som ale aj nad tancujúcou baletkou alebo krabičkou cukríkov. Aj keď šnúru s prádlom som tam nechávala tiež len s ťažkým srdcom... Okrem toho som nemohla odolať a navštívila aj klasické obchody, ktoré sú v obchodných domoch (len nie tých slovenských) a kúpila si skvelé zmrzlinárske nohavice. Ako nakupovaciu čerešničku som si nechala Origami, náderný vintage obchodík, do ktorého som sa chcela ísť pozrieť odkedy som sa na Evkinom blogu o tomto jej obchodíku dozvedela. (a samozrejme, že som neodchádzala na prázdno)

najkrajšie doplnky do najfarebnejšej domácnosti!
miartáč na oděvy
môj pohodlný turistický outfit tesne pred tým ako som ho vymenila za zmrlinárske nohavice 
v Origami krásne štýlovo
Tesne pred odchodom sme si šli "pozrieť" Neviditelnú výstavu. Odporúčam. Určite, určite áno. Neviditelná výstava je skvelý, ale veľmi silný zážitok a nie je to výstava v pravom slova zmysle. Hlavnou náplňou je hodinová prechádzka v tme, počas ktorej vás bude vodiť váš nevidiaci sprievodca. Spoznáte trochu iný svet, vyskúšate všetky svoje zmysly a skúsite si iný štýl života (tak aspoň trošku). Na výstave chodíte po malých skupinkách s cudzími ľuďmi, ale hneď na začiatku určite zavládne priateľská atmosféra - taká, aká niekedy v našom živote chýba. Veľmi silný zážitok, ja osobne som pred vstupom dostala strach - celkom zbytočný. "Uvidíte" ako žijú nevidiaci, aké pocity prežívajú. Nechcem sa opakovať, ale keď máte možnosť, túto výstavu určite navštívte (je nutná rezervácia).
Ako sladkú bodku, keďže je február, si dajte dva obrovské zmrzlinové poháre v klasickej cukrárni (nájdete ju hneď oproti radnici, kde sa koná Neviditeľná výstava), kde je všetko ako má byť - šachovnicová stena, pestrofarebné kovové stoličky a trubičky. Áno prosím. Pri odchode z Prahy budete mať sladko v ústach a krásne spomienky (a ešte krajšie nové veci, ehm ehm).





11 komentárov:

  1. Tie obchodíky,mmm..Tam by som strávila asi veľa času obzeraním tých krásnych vecí :) Inak šnúra s prádlom je úžasná,strašne originálna.Turistický outfit skvelý,najkrajší turistický outfit,a ešte ten batôžtek.Origami butik by som tiež strašne chcela navštíviť,odkedy o jeho otvorení napísala na blogu Evička.Vyzerá to tam krásne.Tá "výstava" má zaujímavú myšlienku,aj keď neviem neviem či by som mala odvahu,aj keď sa mi to páči.
    P.S.:Ja len dúfam,že tie trubičky neboli z Poľska.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru veru, aj ja som obzerala dlho :)) Ďakujeem ! :-*
      Butik bol perfektný, tam sa mi tiež veľmi páčilo :) výstava bola super, ja som mala najprv tiež trochu divné pocity ale keď som vošla všetko prešlo :)
      aaa! trubičky z Poľska!! To mi nenapadlo !! :-o :D

      Odstrániť
  2. Ooo, všechno vypadá tak skvěle! ... Já ještě nikdy v Praze nebyla, měla bych to napravit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten barevny obchudek je uplne bozi!! Kde presne je prosimte :)?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si dobre pamätám, zišli sme z Most Legii smerom po Narodni a tam sme ho nasli, viem že bol po pravej strane :))

      Odstrániť
  4. Inak v tom obchodíku som ti vtedy raz dávno kúpila tú kefu na vlasy ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Už aj zabúdam aká je tá Praha úžasná. Najhoršie je, že už sa tu nechovám ako turista, alebo návštevník a mesto mi dáva akurát tak miesto na bývanie. Ach. Inak neviem či som ti to písala, ale ak si mala v pláne veľa/ dobre jesť, tak si mohla zájsť do čokoládovne odkiaľ by si tiež nevyšla na prázdno. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D