piatok 6. septembra 2013

Fazuľky podľa Jamieho


Dnes si povieme niečo o dánskom stravovaní. Teda tom mojom. Viac o dánskom stravovaní ako takom inokedy. Ale keďže si predsa len najnovšie nažívam ako študent, tak sa tak aj stravujem. Ja si pod pojmom študentské jedlo predstavujem, samozrejme, vifonky a bagety. Keďže už som si prešla životnou fázou, keď som si pochutnávala na vifonoch a bagety sú v Dánsku šialene drahé, nemám na výber a vyváram si. Väčšinou. Častokrát som lenivá a skončím pri šalátoch, vajíčkových variáciách alebo fake smørrebrød, ako som si skromne môj obložený knäckebrot dovolila pomenovať (smørrebrød je v Dánsku veľká vec, chvíľu som si dokonca myslela, že je to ich národné jedlo :D v preklade to znamená maslový chlieb a ide vlastne o obložený chlebíček (rødbrød čiže ražný chlieb) s maslom, rozbífom, pekne dozdobeným a naaranžovaným - je to vlastne taký vyparádený obložený chlebíček. Už som si prípravu tohto pokrmu tiež vyskúšala (lebo to tu nie je len tak), ale k tomu sa dostanem v ďalšom príspevku. Takže ak nekonzumujem šaláty, knäckebroty, prípadne krevety (tu na FB som vám ukazovala), tak sa snažím spomenúť na domáce recepty a pripravujem si normálne mňamózne jedlo. A tak som raz v obchode zbadala v akcii zelené fazuľky, neváhala som a spravila tento šalát podľa receptu Jamieho Olivera. Robila som ho po pamäti, ale myslím, že mu nič nechýba. Okrem toho je to skvelá príloha, náhrada zemiakov či ryže. Vyskúšajte, je to mňamka!


Potrebujeme:
  • cca 200 - 300 g zelených fazuliek (moje množstvo je veľký odhad, keďže som kúpila pol kilové balenie a ešte cca polovica ostala)
  • olivový olej
  • horčica (ideálna dijonska)
  • cibuľka (ideálna šalotka, ja som mala mladú a poslúžila)
  • solˇ + korenie
  • bylinky (ja som použila provensálsku zmes)
  • trocha citrónovej šťavy

Postup:

Nie je to žiadna veda a výsledok parádky. Fazuľky si umyjeme, poodkrajujeme konce a vložíme do jemne osolenej vriacej vody. Na celom postupe je najdôležitejšie odhadnúť čas prípravy - fazuľky nemôžu byť surové ani príliš uvarené a mäkké. Mali by byť uvarené, ale pevné a chrumkavé. Mne sa osvedčil čas cca 6-7 minút.
Medzitým si pripravíme dressing. Nakrájajte cibuľku na drobno, pridajte 4 PL olivového oleja, horčicu (ja som dala od oka ale nebojte sa jej a použite riadne množstvo), trošku vody, soľ, korenie, bylinky ak máte a chcete a trošičku citrónovej šťavy. 


Fazuľky po uvarení ešte teplé poriadne premiešajte s dressingom a hotovo, celá veda. Ja som si ich pripravila ako prílohu k zemiačkom (postup na zemiačky pečené v rúre mám zase od môjho drahého, ale to je ešte menšia veda ako fazuľky. Nakrájajte ich na štvrťky, rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom, pridajte veľa soli, korenia, bylieniek a pečte na cca 200-250 °C). A keby ste sa divili, čo za podivuhidnú vec mám pri zemiačkoch, volá sa to remoulade, najskôr by som to asi prirovnala k našej tatárskej omáčke a je to veľmi obľúbené v Dánsku.
Je pre mňa trochu zvláštne variť a piecť v inej kuchyni ako doma, stále mi niečo chýba alebo si neviem zvyknúť. Ale tie jednoduché a rýchle recepty zvládne každá malá kuchyňa. :)

2 komentáre:

  1. ejha, zelene fazulky, ako dieta som im nevedela prist na chut, mozno im este niekedy dam sancu, a mozno prave tymto receptom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miluju tyhle zelené fazolky! :) Vypadá to skvěle! Děkuji za typ, ráda vyzkouším :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D